2018-04-07T14:15:33+02:00 6. априла, 2018. 12:30 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Чланица Миланске скале у „Српској круни“

(1. април 1910)

У сали хотела ,,Српска круна“, оперска певачица Љубица Радуловић одржала је концерт уз клавирску пратњу. Реч је о уметници из Трста, која је конзерваторијум завршила у Италији и била чланица Миланске скале.


 Рођендан Миливоја Живановића

(2.4.1900.)

У Пожаревцу је рођен Миливоје Живановић, глумац, уметничка личност, која се успела до врхова позоришне уметности тадашње Југославије. Син Ђорђа и Лепосаве детињство је провео у родитељској кући у дворишту некадашње кафане ,,Жировни венац“ коју је држао Миливојев отац. Кафана се тада налазила науглу улица Јованове ( данас Моша Пијаде бр.30) и Светосавске. Ту је сада вишеспратница ,,Ламела“, а у кафани с некадашњим именом ,,Жировни венац“, налази се продавница меса ,,Матијевић“.


Обрачун са комунистичким јатацима

(2. април 1943.)

 Пресудом Штаба III батаљона Српског добровољачког корпуса, у Братинцу су као јатаци стрељани комунисти, њих двадесетпеторо. Реч је о људима из Смољинца (4), Малог Црнића (5), Трњана (5), Набрђа (2), Касидола (5), Бара ( 2), Љубиња (1) и Братинца један човек).


Прва апотека у Пожаревцу

(3. април 1857)

 Магистар фармације Јован Покорни пустио је у јавни промет прву апотеку у Пожаревцу. Покорни је рођен 1824.у Рајецу, Словачкој. Фармацију је  завршио у Пешти. Током новембра 1864.продавао је први готов лек у Србији. Након 11 година проведених у Пожаревцу, прелази у Белу Цркву, гдејеумро 1904. Његову апотеку купио је и преузео 1868. Чех, магистар фармацие Јосиф Чечелски.


 Одлука о изградњи Милошевог конака

(5. април 1825)

Послеу гушене Ђакове буне, кнез Милош долази у Пожаревац како би смирио бунтовни дух тадашњег становништва, примио изразе верности кнезова, кметова и народа Пожаревачке нахије.Тада је донео одлуку о изградњи свог конака.

Припремио Зоран Стокић