Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши   пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


У Пожаревцу рођена Живка Матић

19.јун 1923.

           У Пожаревцу је рођена позната глумица ондашње Југославије и Србије Живка Матић.Била је глумица у позоришту, на филму, телевизији, естради и радију.


  Света Тројица у друштву министра

 19.јун 1932.

Лаза Радивојевић, министар саобраћаја у влади Краљевине Југославије провео је Свету Тројцу у друштву својих партијских другова: Душана М. Живојиновића, посланика, др Јанковића, лекара и Чеде Живковића из Пожаревца.


Одликован пуковник Вукасовић

20. јун 1901.

 Указом краља Александра Обреновића, Орденом Таковског крста III реда одликован је пуковник Јанко Вукасовић, председник Пожаревачке стрељачке дружине.


Потреба за дунђериме

21. јун 1832.

Коца Марковић из Пожаревца тражио је од кнеза Милоша Обреновића да му у Пожаревац пошаље још 15 мајстора дунђера. Мајстори су му били потребни за радове на црквама: пожаревачкој и рукумијској.


 Откривен споменик кнезу Обреновићу

24.јун 1898.

 Откривен је споменик кнезу Милошу Обреновићу у Варошком парку у Пожаревцу. Споменик је израдио у Паризу Ђорђе – Ђока Јовановић, највећи српски вајар и некадашњи ђак пожаревачке основне школе.Открио га је краљ Александар I Обреновић у присуству екс краља Милана, председника владе и Скупштине, митрополита и великог броја гостију и грађана Пожаревца и околине.

   Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content