2018-07-19T22:44:55+02:00 19. јула, 2018. 22:44 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.   


Пут преко црквеног винограда

18.7.1846.– Општина пожаревачка на челу са председником Алексом Костићем, упутила је молбу Министарству финасија да одобри да се нови пут који долази са брда у варош просече преко црквеног винограда и државног чаира. Ово из разлога да се безбедније са те стране долази у варош.


 „Победа“ у посети рудницима                                                                     

20.7.1932.  –Мото – бициклистички клуб ,,Победа“ из Пожаревца, својим члановима приредио је излет до Костолца. Члановима клуба било је омогућено да разгледају руднике и римске ископине ,,Виминацијум“. 


 „Пожаревачки мир“

21.7.1718. – Потписан је и закључен ,,Пожаревачки мир“ између Хабсбуршке монархије (Аустрије), Млетачке републике с једне стране и Османског царства (Турске) с друге стране. На мировном конгресу у Пожаревцу као посредничке силе биле су присутне Енглеска и Холандија. По одлукама Пожаревачког мира, Аустрија је добила велики део Србије све до Тимока на истоку и Западне Мораве на југу.


Основана Бановинска штедионица

21.7.1932.- У Пожаревцу је одржан општи избор на коме је донета одлука да се оснује Бановинска штедионица са седиштем у Новом Саду. На скупу је говорио бан Дунавске бановине Николић, начелник Пожаревачког среза Ђорђе Ђорђевић, председник општине Пожаревац Михајло Крстић, секретар општине Мидић, одборници и многи угледни грађани.