Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Први Нахијски суд

27.7.1821.-  У Пожаревцу је основан први посебан Нахијски суд – Совјет Пожаревачки непосредно после Абдулине буне, а у складу са одлуком Кнеза Милоша о одвајању судске области од административне у Србији и формирању првих посебних српских судова. На овакву одлуку Кнеза Милоша утицало је, пре свега незадовољство народа његовом управом и великим овлашћењима нахијских кнезова да решавају, како у судским, тако и у управним пословима.


Одлазак др Александра Јацића                                                                  

27.7.2001. – Преминуо је др Александар Јацић, начелник Радиолошког оделења Градске народне болнице у Пожаревцу и њен оснивач. Рођен је 2. септембра 1923. у Пожаревцу у трговачкој породици. У родном граду завршио је основну школу и гимназију, а Медицински факултет у Београду. По завршетку студија долази у Пожаревац где у здравству проводи свој радни век. Добитник је многих признања и награда из области медицине и спортске медицине. Поред посла којим се бавио (медицином) активно се бавио фудбалом, као фудбалер ФК ,,Стиг” и Грађански”.


Пола плате за путне трошкове                                                                   

28.7.1860. – Ђорђе – Ђура Јакшић моли Попечитељство просвете да му одобри половину плате унапред, како би имао средства за путне трошкове до Пожаревца, где је постављен за учитеља.


За време распуста без „удаљавања од школе“

30.7.1858. – Начелство округа пожаревачког извештава Попечитељство просвештенија, да су испити за друго полугође текуће године у свим школама овог округа одржани у присуству среских начелника и писара, школских надзорника, свештеника, кметова и родитеља ученика. По завршетку испита, на празник Св. Петра и Павла, у свим црквама, при којима се налазе школе, одржано је богослужење, ,,благодарење Богу за сачување здравља и благословења трудова ученика“. Свим учитељима је наложено да се за време распуста не удаљавају од школа и да иду у цркву на Богослужење. Исто је наложено и родитељима деце.

  Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content