Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Отворена Душманићева апотека

5. август 1892.- Министарство унутрашњих дела донело је решење да се мр Мијајлу Душманићу дозвољава отварање апотеке. Он је 1894/95. на тада Великој пијаци (данас угао улица Вељка Дугошевића и Кнез Лазара) подигао велелепну спратну зграду у чијем је приземљу отворио апотеку, трећу у вароши, чији је спратни део био стамбени простор. Када се Мијајло повукао из активне службе, наслеђује га млађи син Драгослав Душманић. Године 1949. почео је откуп приватних апотека, па је и ова постала државна. Носила је назив ,,Здравље“ Пожаревац.


 Нови шпитаљ у „Бугарској мали“

7. август 1832 – Коца Марковић јавља Кнезу Милошу Обреновићу да је изграђен нови шпитаљ (болница) у Пожаревцу и интересује се за почетак усељења. Болница изграђена у ,,Бугарској мали“ била је дужине 78 хвата и ширине 72 хвата.


 Почетак рада Школе за лекарске помоћнике

11. август 1947- Влада Н.Р. Србије Реш. Бр. 719 Савета за народно здравље и социјалну политику НРС донела је одлуку о оснивању трогодишње школе за медицинске сестре у Пожаревцу под називом ,,Школа за лекарске помоћнике“ интернатског типа, а започела је рад у школском објекту, некадашњој згради ЗЗ ,,Јединство“ у Немањиној бр. 7. Те школске 1947/48. године уписано је само једно оделење. Исти савет је директора Бранислава Лазаревића поставио за руководиоца наставничког савета. Због недостатка простора, школске 1948/49. године школа се сели у Улицу Јована Шербановића бр. 6 у  садашњу Економско – трговинску школу. Од 1962. Школа се налази у Улици Лоле Рибара у бившој згради Пожаревачког женског друштва односно Петрикиној школи чије је просторије делила са ОШ ,,Доситеј Обрадовић“.  Од 1972.  Медицинска школа преузела је све просторије и тамо се налази и данас.                                                                                                                                             

  Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content