Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Упутства о наплати десетака

11. септембар 1824.- Кнез Милош даје упуства Јовану Обреновићу у Пожаревац како да наплати порез (десетак) и друге дажбине. Такође, скреће пажњу и на начин доделе земље беземљашима.


  Прва тура мундира из Крагујевца

12. септембар 1827.Из Крагујевца у Пожаревац пристигла је прва тура сашивених мундира за војнике. Послато је 406 јакни, 233 прслука, 345 чакшира и 22 капе. Све је то коштало 2.021 грош чаршијски.


  Агница Марковић, директорка Женске школе

12.септембар.1852. Начелство Округа пожаревачког извештава Попечитељство просвештенија (Министарство просвете) да је Општина вароши пожаревачке установила женску школу  и да је за учитељку поставила Агницу Марковић, бившу учитељицу у приватној женској школи Живана Ковачевића, са платом од 100 талира. Општина пожаревачка моли Попечитељство да ову школу уврсти у редовне и да препоручи главном управитељу да се и о њој стара.


Приредба за Скопље                   

12.септембар 1963.   У сали Радничког универзитета у Пожаревцу у сарадњи са РТВ Скопље, одржана је успешна приредба под називом ,,Изграђујемо ново Скопље“.  Од познатих солиста гостовали су: Д. Николова, Никола Бадев, Анка Гиева, Васка Илијева и Александар Сараевски. Сав приход уплаћен је у Фонд за настрадале у земљотресу у Скопљу.


Казна за угинулог коња 200 гроша                                                                   

13. септембар 1834. Кнез Милош из Крагујевца шаље коње Јовану Обреновићу у Пожаревац које је као дуг узео од београдског мезулџије. Наређује му да коње раздели кнезовима по кнежевинама које ће употребити за своје потребе. Ако неки коњ угине онда кнез, ког кога се то десило, мора да плати 200 гроша.

   Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content