Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


Просторије касапнице за потребе начелства

 24.09.1849. Склопљен је уговор о закупу касапнице у Пожаревцу између Окружног начелства и Примирителног суда вароши Пожаревца. Уговорни акт потписали су председник Примирителног суда, Сава С. Стокић и члан Мита Костић, као и начелник Округа пожаревачког  Добросав Здравковић.


Савамалска гимназија постаје Пожаревачка полугимназија

24.09.1862. – Кнез Михаило је издао Указ којим је омогућено отварање полугимназије у Пожаревцу. ,,После 24. септембра те године дотадашња београдска савамалска гимназија би пресељена за свагда у Пожаревац, као Пожаревачка полугимназија“.  Зграда ове школе се налазила на садашњем простору ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ и Економске школе.  Због своје дотрајалости била је срушена и градила се нова која је завршена школске 1871/72, а изградио ју је предузимач Јоца Миленковић, зет Милутина Петровића – Ере чија је кућа била у непосредном суседству. 


                                                                       Друга апотека

27.09.1881.У Пожаревцу је отворена друга апотека у вароши. Апотеку је отворио Андрија Марковић, међутим због болести Андрија од 1885.године престаје да ради у апотеци, а  посао преузимају администратори  до19.03.1925. када апотеку откупљује и постаје њен власник Светислав Кузмановић. Апотека се налазила у Табачкој чаршији коју власник касније сели у своју зграду смештену на Краљевом тргу (данас Трг ослобођења). 


                                                                Прва аутоматска централа

27.09.1952. У Пожаревцу је пуштена у рад прва аутоматска централа.  Капацитета јој је био 400 прикључака.

       Припремио: З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content