Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


                                                  

 Две школе под истим кровом

10.10.1872.  – У две учионице нове зграде полугимназије, која је почела да ради од 1.марта 1872,  уселила се Земљоделско – шумска школа која је ту радила све до 1883. када је због бунта ђака затворена. У једном делу зграде налазила се полугимназија, а у другом интернатско уређена Земљоделско-шумарска школа. После 1888.  ту се смешта Занатлијска школа што говори да је зграда била довољно пространа да се у њу сместе две школе.


                                Одборници одбили да финансирају изградњу моста на Морави

11. октобар 1824.Одборници Пожаревачког среза на својој Скупштини донели су одлуку да не прихвате финансирање изградње моста на Великој Морави код Љубичева уз образложење да то треба да учини држава. Ову одлуку потписали су представници општина Пожаревачког среза.


                                                    Кнез Милош шаље писма из Пожаревца

 12.октобар 1824. За недељу дана проведених у Пожаревцу, Кнез Милош је написао више писама и послао их на разне адресе. Од Петра Вуличевића из Смедерева тражио је да извиди ситуацију око покушаја убиства спахије, од београдског везира захтевао је већу дисциплину за субаше, Петру Ичку писао је да се одрекне аустријског држављанства, а Алекси Симићу да му пошаље у Пожаревац ,,господареве хаљине које се шију у Београду“ .


                                                              Пензија доктору за бригу о кнежевом здрављу

 13.10.1833.Указом кнеза Милоша Обреновића издатим у Пожаревцу,  др Барталомеу Силвестру Куниберту (1800-1851) додељено је доживотна пензија од 300 форинти у сребру за заслуге и захвалност што се брине о његовом здрављу и здрављу његове породице. У указу је назначено да ће пензија бити исплаћивана из сопствене кнежеве касе. Кнез Милош је, иначе, са породицом кумовао  деци др Куниберта и порадио да добије место лекара београдске вароши у лето 1832.

                                                                                                              Припремио З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content