2019-04-20T23:34:52+02:00 28. октобра, 2018. 08:45 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 


 Табачница није на продају

 

25.октобра 1841. Пожаревачки магистрат (суд) донео је пресуду којом је потврдио да ,,куповина лица чаршије не даје право на плац“. Ранђел калпаџија, Никола мутавџија, Васа мутавџија и Станојло бојаџија купили су плац у Табачкој чаршији од Турака, али само место лица од чаршије, а не и плац унутра те не могу градити ардије (зграде) на њему, потврдио је магистрат.


                                                 „Млади радник“ победио водећи тим на табели

           

25.октобра 1953. Фудбалери ,,Младог радника“ из Пожаревца играли су утакмицу и победили ,,Раднички “ из Крагујевца са 3:0. Изнад сваког очекивања ,,Млади радник“ је усред Крагујевца савладао водећег на табели јужне групе Српске лиге. Голове су постигли Обрадовић два и Најдановић један.


                                                                        Мојсеј уместо Татомира   

 

27.10.1838. Магистрат Округа пожаревачког поднео је рапорт Попечитељству просвештенија и санитета, којим га обавештава да је одлуком Кнеза Милоша, учитељ старије класе нормалне школе пожаревачке, Татомир Миловук, постављен за гимназијског професора у Крагујевцу. На његово место дошао је Мојсеј Живојиновић, коме је општинска власт предала дужност у школи, а Татомира Миловука послала у Крагујевац.


                                  Пожаревљанин – аутор првог уџбеника нацртне геометрије

 

27.10.1841. У Пожаревцу је 27. октобра 1841. рођен Димитрије Стојановић. Био је грађевински инжењер округа Пожаревачког и Крагујевачког, професор нацртне геометрије на Великој школи и писац првог уџбеника нацртне геометрије. Учествовао је на изградњи пруге Београд – Ниш 1884, а након изградње железнице постављен је за првог директора Српских државних железница СДЖ).  Једно време обављао је дужност министра финансија, а познат је и као писац прве научне расправе из математике на српском језику – ,,Штурмове теореме“. Био је члан Српског ученог друштва и Српске краљевске академије (данас САНУ), полемичар и један од првих оснивача Удружења инжењера Србије.

                                                                                                                                   Припремио З. Стокић