2019-04-20T23:34:18+02:00 17. новембра, 2018. 11:44 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.    


На трону пети по реду епископ

  17.новембар 1991.  У Саборној цркви у Пожаревцу уведен је у владичански трон пети по реду епископ браничевски господин Сава (Андрић). Честитке су испед Скупштине општине Пожаревац упутили: др Дарко Николић, потпредседник Скупштине, Миодраг Видојковић, председник Извршног савета, Мирослав Милетић, секретар СО и Миодраг Ничић, председник Општинске комисије за односе са верским заједницама.


  Дан Учитељске школе

 18.новембар 1963.  Учитељска школа ,,Вељко Дугошевић“ у Пожаревцу прославила је дан свог оснивања који је истовремено и дан погибије учитеља, првоборца и народног херој пожаревачког краја, Вељка Дугошевића чије име носи. Свечаност је почела поздравним говором професора и директора школе Ђорђа Јањића, а настављена читањем награђених радова ученика. Прву награду, 6.000 динара добио је ученик Миодраг Николић за сонетни спев о Вељку, другу у износу од 4.000 динара, ученик IV/2 разреда Боривоје Миличевић, а трећа награда –  2.000 динара припала је ученику истог разреда Љубиши Милутиновићу. Похваљени су радови Слободанке Маринковић и Милијаде Животић. У музичко- драмском делу програма наступио је женски хор школе и изведено је неколико рецитација.


Рођен Миле Марјановић, пионир џеза у Србији

20. новембар У Пожаревцу је рођен Милорад – Миле Б. Марјановић, један од пионира џеза у Србији између два светска рата. У Пожаревцу је почео да учи виолину, али ипак одлази на студије технике у Карпсруеу у Немачкој. По повратку наставља школовање у Београду, где постаје члан музичког састава ,,Џоли бојс“ са којим гостује по Турској, Румунији и Бугарској. Након извесног времена прелази у ансамбл ,,Саџо“, а нешто касније оснива мањи састав ,,Мелоди бојс“. Поред виолине повремено је свирао бас и бубњеве. Пред Други светски рат једно време био је члан Београдске филхармоније, а након рата, 1948. Дипломирао је на Електротехничком одсеку Техничког факултета. Читав радни век провео је у својству инжењера у Радио Београду, касније у Радио – тевевизији Београд на пословима пројектовања тонских студија и на студијским снимањима звука.

   Припремио: З. Стокић