Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.    


Кнез Милош на полагању испита својих синова

22.11.1835.  – Кнез Милош, заједно са супругом Љубицом, присуствовао је полагању испиту својих синова у Дворској школи у Пожаревцу. Пред управитељем школе Ђорђем Зорићем, кнежевић Михаило је са одличном оценом положио француски језик. Од 1836. Дворска школа пресељена је из Пожаревца у Београд.


 Опроштајна представа Мике Бакића

22.11.1909.  – Ревијско – водвиљско позориште под именом ,,Орфеум“ из Београда, које је водио Михаило – Мика Бакић,  извело је опроштајну представу у Пожаревцу у хотелу ,,Српска круна“. Представа ,,Асталче које говори“ била је последња представа Мике Бакића у Пожаревцу.


 Одбачени захтеви ђака Земљоделске школе

 25.11.1875.  – Народна скупштина одбацила је захтев ђака Земљоделско-шумарске школе из Пожаревца о реформи школе. Скупштина је неприхватање образложила да они ,,потичу од социјалистички настројене омладине“. Тако је пропала буна ђака Земљоделске школе у Пожаревцу.


 Основано Певачко друштво „Зора“

26.11.1909. – Залагањем адвоката Жике Илића – Средњевца, судије Ивана М. Николића и још неколико млађих трговаца и чиновника пожаревачких,  у Пожаревцу је основано Певачко друштво  ,,Зора“. Друштво је имала мешовити хор под управом капелана Вацслава Ведрала и сваке недеље и празником, чланови Зоре певали су у цркви на литургији.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content