Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                                           

Штрајк фијакериста

18. децембар 1911. – У Пожаревцу је организован штрајк фијакериста. Разлог протеста била је одлука пожаревачке општине да се не повећа такса за превоз путника. Фијакеристи су тражили већу таксу, јер им постојећа не подмирује ни потребе за исхрану коња.

                                                                                 Нова Управа „Победе“

18. децембар 1932. –Одржана је Скупштина мото-бициклистичког клуба ,,Победа“ на којој су разматрани и усвојени извештаји Управног и Надзорног одбора. Такође је изабрана и нова Управа.

                                                                Постављење Абдуле за главног кнеза

19. децембар 1815. – За главног кнеза Пожаревачке нахије, кнез Милош поставио је Марка Теодоровића – Абдулу,  учесника у Првом и Другом српском устанку као и у боју на Пожаревац јуна 1815. Абдула је рођен око 1780. године, у Матејевцу близу Ниша. У Пожаревцу је био војвода и трговац. Назив ,,Абдула“ добио је од кнеза Милоша, против кога је 1821. подигао буну под називом ,,Абдулина буна“. Кнез Милош га је због тога сменио са места кнеза Пожаревачке нахије. Абдула је погинуо1823.

                                                                              Премијера „Ивкове славе“

20. децембар1952. – Чланови Драмске секције железничког КУД ,,Светозар Марковић“ из Пожаревца одржали су премијеру позоришне представе ,,Ивкова слава“ од Стевана Сремца. Поред чланова драмске секције учешће су имале и чланице фолклорне секције: Милка Милошевић, Љубинка Станковић, Лела Стокић и Лела Дрењаковић. Оне су увежбаним чочечким играма у овој драми са своје стране допринеле да ова премијера остави добар утисак код гледалаца.

                                                                                                                                                                       Припремио: З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content