Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


Колајна Рашићу за храброст

15.01.1877.  Краљ Милан Обреновић, доделио је Колајну за храброст Пожаревљанину Димитрију Рашићу, батаљонском командиру. Признање му је уручена за учешће и резултате у рату са Турцима. 


                                                                    Пожаревац добио стоматолога

15.01.1912. – Др Милан Димитријевић, санитетски капетан прве клас, обавестио је јавност путем листа ,,Грађанин“ да је специјалиста за болести зуба, десни и вилица. Ово је у то време био јединствени случај  да се неко од лекара у Пожаревцу бави стоматологијом.


                            Отворена бесплатна ђачка кухиња                         

15.01.1936. У школама у Пожаревцу: Женској раденичкој, Ћилимарској и Трикотажној које су биле смештене у згради Пожаревачког женског друштва (данас средње Медицинске школе), 15. јануара 1936.  отворена је Ђачка трпеза у којој су се бесплатно хранила 32 најсиромашнија ученика. На спрату зграде налазио се ђачки интернат са 50 кревета, а зграда је рађена по пројекту арх. Светислава М. Симића.


Воз искочио из шина

15.01. 1954. –У петак, 15. јануара у 07,20 часова десила се саобраћајна несрећа на улазу у пожаревачку железничку станицу. Железничка композиција  из Петровца на Млави искочио је из шина и том прилико је теже повређен један путник, а пар њих је прошло са лакшим повредама. Вест је 22. јануара, те 1954. године објавио ,,Реч народа“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content