Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                                        Основан Клуб пожаревачких лекара

11.03.1928. Клуб пожаревачких лекара основан 11. марта 1928. године, две године касније 22. маја прерастао је у Лекарско друштво. За председника је изабран др Станојло Вукчевић, веома поштована личност у пожаревачком срезу.  Својевремено је био краљев намесник за Велику народну скупштину из пожаревачког среза За Велику народну скупштину је био краљев намесник из овог среза да би га након тога преместили у Лозницу. По повратку у Пожаревац изабран је за народног посланика, Враћа се у Пожаревац када је изабран за народног посланика, а од 1894. до 1914. био је пожаревачки срески лекар, а затим физикус пожаревачког округа и управник Oкружне болнице.


                                                    Први воз из Београда преко Пожаревца до Кучева                                                                                            

12.03.1939. -Пуштена је у саобраћај пруга Пожаревац – Кучево. Завршетком ове пруге успостављен је саобраћај на релацији Београд – Пожаревац – Кучево – Београд. Први воз кренуо је из Београда 16. марта 1939. у 07,35 часова.


                                                                     Преминуо Јован Јовановић Јошка                                                                                            

17.03.1917. У заробљеништву у Бугарској током I Светског рата, 17. марта 1917. умро је Јован С. Јовановић – Јошка, покретач и први редактор и власник листа ,,Грађанин“. Јошка је рођен  у Пожаревцу 1858, реалку је учио у Темишвару, а техничке науке на Великој школи у Београду. По завршетку школовања радио је као наставник Пожаревачке гимназије, а у слободно време, на одржавању сопственог имања. По доласку Николе Пашића у Пожаревац 1879.  Јошка постаје његов сарадник, заједно покрећу питање комуналног уређења пожаревачке вароши, врше снимање и премеравање земљишта, нивелисање и регулацију улица. Биран је за општинског одборника, члана Општинског суда, за председника Општине, а потом и за народног посланика. Један је од оснивача Ралне странке у Пожаревцу и покретач и први уредник, редактор и власник листа ,,Грађанин”. Као заслужан грађанин имао је ту привилегију да улица у којој је становао понесе његово име.  „Јошкина улица“ 1948. године постаје Улица Чеде Васовића.

 

                                                                                                                                                                           Припремио З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content