Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                 

Упућене поруке српским депутатима

16.април 1833. – Кнез Милош и Аврам Петронијевић упутили су из Пожаревца у Цариград упуства српским депутатима о набавци оружја у Аустрији и припремама за устанак у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Албанији, Македонији и Бугарској. Реч је о припремама за српску војну интервенцију у Источној Србији како би се повратило шест истргнутих нахија.


 Поклон Милоша Обреновића

16.април 1860. – Милош Обреновић, књаз Србије поклонио је своје имање ,,Морава“ крај Пожаревца српском народу. Намена имања била је  за формирање државне ергеле због чега се тај дан сматра њеним рођенданом.


Погибија др Лазара Бесарабића                                                         

16.април 1944. – У Београду је од бомбардовања погинуо др Лазар Бесарабић. Рођен је 15. марта 1875. у Великом Градишту. Медицински факултет је завршио 1906. у Бечу. Као срески лекар радио је у Кучеву од 1908. до 1920, а од  1920. до 1930. године био је управник пожаревачке болнице.


Протест у ОШ „Доситеј Обраовић“

16.април 1999.  У ОШ ,,Достиј Обрадовић“ уз присуство око 1.500  просветних радника и ученика свих пожаревачких школа, одржан је протесни скуп против бомбардовања СРЈ и Србије од стране НAТО-а. На скупу су говорили директор школе Тихомир Јовановић и наставница Јелена Илић. Стихове Мире Алечковић говорила је Ивана Маринковић, ученица Пожаревачке гимназије, док је поруку младима целог света упутила Ивана Поповић,  такође ученица гимназије.

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content