2017-08-10T09:14:36+02:00 10. августа, 2017. 09:14 |

В Р Е М Е П Л О В

1 strana_Layout 1Недељник „Реч народа“ подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

14.8.1840.

                           Пекетина буна

 

           У Пожаревачком округу догодила се Пекетина буна.Мајор Петар Илић – Пекета, начелник Моравског среза, као кнез и Милошев човек, подигао је буну у Пожаревачком округу с циљем да поврати кнеза Милоша на власт.Буна је убрзо угушена, а Петар Илић – Пекета кажњен и протеран из Пожаревца у Лозницу где је и умро.


14.8.1911.

                                                  „Рат у миру“

 Нишко позориште ,,Синђелић“извело је у Пожаревцу представу ,,Рат у миру“, комедију у 5 чинова, Густава Мозера и Франца Сантане, односно ,,Стари Хајделберг“, комедију у 5 чинова Вилхема Мајера – Форстера.

 


 14.8.1927.

                                         Хазена клуб „Викторија“

 Захваљујући Драг. Станисављевићу, референту Браничевске жупе, ступила је у јавни спортски живот Пожаревца Хазена клуб ,,Викторија“. Хазена потиче из Чешке и то је претеча женског рукомета, а освојила је Пожаревљане, нарочито младе девојке давне 1925.Ђорђе Пантић је на седници клуба, који је основан 16.8.1925. саопштио да је придобио већи број девојака за Хазену и покренуо оснивање Хазене секције. О томе је писао и тадашњи лист ,,Грађанин“ од 16.8.1928. Убрзо Хазена клуб постаје један од најбољих клубова у земљи, а најбоља играчица била је Љубинка Ст. Калчић, касније Управница затвора.