1 strana_Layout 1Путем ове рубрике, недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и  пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

  1. фебруар 1932. године – у Пожаревцу је рођен Момчило Моша Трифуновић, који ће постати један од познатијих магистра фармације у Браничевском округу и Србији и истовремено успешни спортиста пре свега у области фудбала. Основну школу и Гимназију завршио је у Пожаревцу, а фармацију у Београду. Радио је најпре у апотеци у Костолцу, потом је постављен за шефа болничке апотеке у Пожаревцу у коме 1962. године постаје управник новоформиране интегрисане установе Централна апотека. Био је и заменик директора за медицинско снабдевање новоформираног Здравственог центра Пожаревац. Поновним осамостаљивањем Апотекарске установе Пожаревац 1975. постаје њен директор и на том месту остаје све до одласка у пензију. Поред редовних послова обављао је и функције генералног директора Савеза фармацеутских друштава Југославије у два мандата, председника фармацеутских друштава Србије, члан УО и Председништва у више мандата. Поред свега тога налазио је времена за најспореднију ствар у животу, за фудбал. Био је један од најбољих фудбалера које је Пожаревац имао, старији Пожаревљани памтиће га као изврсног центархалфа ФК „Железничар“ а потом ФК „Млади радник“. Награђен је Повељама спорта Баничевског округа и Спортског савеза Општине Пожаревац, а 1995. године проглашен је живом спортском легендом. Момчило Трифуновић умро је 3. децембра 2015. године.
  2. фебруар 1967. године –Регионални лист „Реч народа“ организовао је акцију под називом „Пронађите нашег сарадника“. У броју од 17. Фебруара, у вези са тим забележено је: „У понедељак, 20. фебруара, наш сарадник боравиће у Великом Градишту. Он ће са собом донети специјалну награду основној школи, као и награде за десет ученика, који га буду први препознали. Награде за ученике дају пословница „Путник“ из Пожаревца и предузеће „Воћекомбинат“, познато широм земље по својим изванредним конзервираним производима од воћа и поврћа. Ученици који први пронађу нашег сарадника на једном од следећих места: канцеларија председника Општинске управе, просторија Општинске конференције Социјалистичког савеза, канцеларија директора Економске средње школе и просторија директора Трговинског предузећа „Промет“, добиће пригодне награде, а њихова имена биће објављена у наредном броју нашег листа. Не заборавите да са собом понесете и последњи број „Реч народа“.
  3. фебруар 1967. године – у Пожаревцу је одржан састанак секретара општинских скупштина са подручјаБраничевске заједнице општина на коме је разматрано питање преузимања мера за побољшање положаја општинских органа управе. Констатовано је да су органи Општинске управе у Пожаревцу постигли најбоље резултате у Србији у погледу ефикасности и економичности у раду. Препоручено је да се ова искуства искористе у раду осталих општинских управа на подручју Браничевске заједнице општина.

                                                Припремили: З. Стокић и М. Перишић

Share.

Comments are closed.

Skip to content