2017-03-08T10:00:51+01:00 8. марта, 2017. 09:57 |

В Р Е М Е П Л О В : Март у пожаревачком крају

1 strana_Layout 1Путем ове рубрике, недељник „Реч народа“ подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и  пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице. 

7. март 1969.

Славље у „Ерозији“

Водопривредно предузеће „Ерозија“ у Пожаревцу прославило је десетогодишњицу постојања и рада. У тренутку славља предузеће ради на извршењу веома одговорног задатка- на обуздавању бујица и ерозија подручја градилишта Хидроелектране Ђердап. Резултати рога посла тек ће се сагчедавати.

У досадашњој активности овај мали колектив радио је на пошумљавању стотине хектара голети око Жагубице, Петровца и Кучева. Значајни резултати постигнути су на обуздавању бујица Везичевске и Јошаничке реке…Некадашња градиштанска пешчара са пустим пешчаним динама данас постаје пријатно место за одмор са својим густим багреновима и боровим шумама. И то је дело „Ерозије“. Најобимнији радови изведени су на брдима Калугара, Вељу Маре Фацу Мик код Тополовника где су изграђени градони и регулисане бујице. На местима на којима је Тополовник био вечито угрожаван данас ус засађени воћњаци, који већ дају изванредне приносе…

7. март 1969.

Поскупела железница

Опет новости са железнице. Али, не оне које ће обрадовати путнике. Првог марта поскупеле су возне карте, просечно за 12 одсто! Како нас са железнице обавештавају, путници на краћим релацијама плаћају већи проценат поскупљења, а на дужим – мањи! Значи, опет су носиоци главног послупљења они најбројнији путници, на релацији до 100 километара, јер за те релације поскупљење износи нешто више од 12 одсто.

Шта нам железница нуди као компензацију за ово поскупљење? Топлије вагоне, брже путовање, мање закашњења? Нисмо чули ништа од овога! Каже се, међутим, да сва железничка предузећа имају губитке и да за модернизацију пруга треба – ништа мање до 25 милијарди старих динара! Да ли модернизацију, која захтева оволике инвестиције, треба да поднесе само ова данашња генерација?                 

11. март 1928.

Основан Клуб пожаревачких лекара

У Пожаревцу је 11. марта 1928. основан Клуб пожаревачких лекара који је већ 22. маја 1930. године прерастао у Лекарско друштво Пожаревац. За председника је постављен др Станојло Вукчевић, уважени лекар који је једно време обављао и функције краљевског намесника у Великој народној скупштини и народног посланика у пожаревачком срезу. Од 1894. до 1914. био је пожаревачки срески лекар, када је постављен за физикуса пожаревачког округа и управника окружне болнице.

14. март 1969.

Жабари добило хотел

У Жабарима је за Осми март почео са радом први хотел у овој варошици. У новој стамбеној згради названој „Жабарска палата“, поред хотела са собама за преноћиште и становима, постоје и три нове продавнице: једна самопослуга и две продавнице техничке робе и конфекције.

Нову зграду подигле су, удруженим средствима, све радне организације Жабара. 

                                                                                                                                       Припремили З. Стокић и М. Перишић