Поновна појава великог кашља која је готово заборављена болест, а затим и први случај малих богиња после епидемије пре седам година, узнемирили су српску јавност, пре свега родитеље. Здравствени радници настављају да апелују на родитеље да вакцинишу децу, јер је вакцинација и индивидуална, али и колективна одговорност. Осим тога, једина је превентивна мера заштите од тешких клиничких форми обољевања и смртних исхода.

Др Дејан Миленковић, директор Дома здравља Пожаревац саветује да се календар имунизације поштује:

Др Дејан Миленковић

-Апелујемо на родитеље да не одбијају да вакцинишу децу, јер смо због тога дошли у незавидну ситуацију да се јави пертусис због недовољног процента вакцинисане деце. Видимо да је забележен и један случај морбила у Србији. Због лошег одзива на вакцинацију, може поново да се деси епидемија малих богиња које су јако заразно обољење са тешким компликацијама, па чак и смртним исходом код невакцинисане мале деце. Ако је већ дете добило прву дозу ММР, саветујем као педијатар да родитељи доведу децу и за другу дозу, и то је имунитет за цео живот.

Мамограф ради

Нови дигитални мамограф који је крајем прошле године допремљен у Дом здравља Пожаревац је почео са радом 5. фебруара. Апарат је смештен у Радиолошкој служби, прегледи се заказују преко изабраног гинеколога. Термина има и за фебруар и март, а радиће се редовни скрининг прегледи за годишта која су планирана.

РЕВАКЦИНАЦИЈА ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

Пертусис или велики кашаљ изазива бактерија за разлику од малих богиња које изазива вирус. Овим болестима подложни су сви узрасти и зато је важно вакцинисати сваку бебу и касније је, према календару ревакцинисати. Друга доза се добија пред полазак у први разред. Дом здравља Пожаревац, 19. фебруара, почиње прегледе за припрему за упис у први разред основне школе. Прегледи ће прво бити организовани за децу из државних, па затим из приватних вртића. Малишане очекују прегледи изабраног педијатра, ради се крвна слика, посета логопеду, стоматологу, физијатру, специјалисти ОРЛ и офтамологу:

-Битно је и да у том узрасту добију по календару завршне вакцине које су обавезне у Републици Србији. То су ММР, друга доза и четворовалентна вакцина ДТПР плус полио. Тиме се заокружи комплетан преглед и дете је припремљено за полазак у основну школу. Посебан је акценат на ове две ревакцине, јер су их деца  добила у првој и другој години, а пред школу се даје друга доза каже др Миленковић и додаје:

– Када немамо више од 95 одсто вакцинисане деце, колективни имунитет је слаб. Оба обољења су за одојчад опасна, за старију децу у мањем обиму, мада мале богиње могу и одрасли да добију и имају компликације. Боље је да се деца вакцинишу, педијатри то увек препоручују, то су старе проверене вакцине које су добијале генерације уназад. Мора да се зна да је то потпуно безбедна, вишедеценијска вакцина и не може да шкоди, може само да помогне и због тога превентива златни стандард у медицини. 

Акредитација крајем фебруара

Све припреме у Дому здравља за нову акредитацију установе су завршене. Шеф акредатиционог тима је заказао посету свих чланова комисиј  за 26, 27. и 28. фебруар. Они ће обићи Дом здравља, прегледати све процедуре, разговарати са начелницима у свакој служби и дати препоруке за даљи рад.

Дому здравља Пожаревац ово би била трећа акредитација. Прва је била на три, друга на седам година и сада је поново очекују на исти период. 

Поред ових, добро познатих вакцина, др Дејан Миленковић препоручује и вакцину „Гардасил 9“ која је новијег датума код нас:

-„Гардасил 9“ је изузетно добра вакцина која се примењује од јуна 2022. године. Тада је ушла на велика врата у све домове здравља у Србији . То је вакцина против хуманог папилома вируса. У називу има број 9, јер штити од 9 најчешћих вируса који могу да изазову карцином грлића материце.

По броју вакцинисаних, Дом здравља Пожаревац је трећи регион у Србији. Вакцину у две или три дозе примају и девојчице и дечаци мада је одзив девојчице знатно већи. Вакцина је безбедна, не садржи узрочник него компоненте које га имитирају и изазива имуни систем да ствара антитела против хуманог папилома вируса. Снабдевање вакцином је континуирано.

                                                                           Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content