2018-05-02T11:00:42+02:00 2. маја, 2018. 11:00 |

ВАЊА ПОПОВ: Цена успеха је да дамо све од себе

Вест која је на меил аутора овог текста  пристигла у ноћи између 20. и 21. априла из Велике Британије,  само је убрзала идеју да гост рубрике „Успешни међу нама“ буде Вања Попов, студент Факултета организационих наука у Београду. Наиме, на Светском такмичењу будућих лидера у Лондону, првак света је тим из Србије који су уз Вању чиниле још и Кристина Ракуљ  и Миља Радосављевић, студенткиње Факултета организационих наука, под менторством професорке Весне Дамњановић и Ање Копривице. Оне су у финалу победиле преосталих 9 тимова, који су се пласирали од укупно  54 000 такмичара из целог света!

Вања је рођена Пожаревљанка, одрасла у Костолцу где је завршила основну школу, после чега уписује Пожаревачку гимназију.

– Детињство сам провела у Костолцу са братом Игором који је 6 година старији од мене и који ме је научио да будем веома сналажљива  и упорна, што се показало као веома корисно. Од родитеља Јасминке и Александра одувек сам имала огромну подршку за све што ми је падало на памет – од свакодневне вожње на балет када сам била мала, до подршке да са 16 година одем у Америке на размену средњошколаца, прича нам Вања.

Основну школу „Јован Цвијић“ завршила је у Костолцу, а друштвени смер Гиманазије у Пожаревцу.  Од малена је била свестрана те је  играла балет у „Амадеусу“, завршила одсек клавира у музичкој школи, а у Гимназији била члан хора „Лазарице“. Вања је доста маштала о путовањима и упознавању људи, што јој се остварило са 16 година када је добила престижну стипендију америчке владе да проведе III разред средње школе у америчкој средњој школи у Минесоти.

– Тамо сам се заинтересовала за бизнис али и одрживи развој и такозвано „враћање заједници“. Од повратка у Србију, у оквиру америчке организације учествовала сам у бројним акцијама еколошког и добротворног карактера и  уписујем Факултет организационих наука, смер менаџмент где сам се пронашла у потпуности.

Непосредно пред одлазак у Лондон у разговору са Вањом сазнали смо да ФОН нуди бројне прилике за све који желе да се ангажују и пронађу шта их занима. Заинтересовала се за Case Study клуб, Организацију која се бави решавањем пословних студија случаја (консалтинг):

Првакиње света: Вања са Кристином  и Миљом

– Компаније дођу на факултет, у нашу организацију, представи нам своје пословне проблеме које има, да јој решимо. Ми понудимо иновативна решења за имплементацију. Онда се организују такмичења на нивоу факултета, Србије, региона, али и на светском нивоу. Након само пар година постојања, ФОН-ов Case Study клуб се такмичио са најпознатијим светским универзитетима попут Берклија, Оксфорда, универзитета у Хонг Конгу, Сингапуру, Аустралији, Европи… Тако сам освојила прво место на националном такмичењу познате Консултантске куће КПМГ, као и прво место на регионалном такмичењу у Прагу и са екипом се квалификовала за светско такмичење у Лондону са још 24 тима које организује једна од највећих компанија Unilever. Остало знате, објашњава Вања.

Вања је на факултету након III године студија добила још једну стипендију америчке владе да похађа изузетно успешну и познату летњу школу бизниса коју је основао Lee Iacocca, некадашњи директор  „Forda“ и „Chrysler“-a.  Два месеца живела је у Пенсилванији и радила са 99 студената и професионалаца из 55 земаља света. Било је то невероватно животно искуство. Вања је тада конкретно радила на пројекту српске предузетничке компаније „Strawberry energy“.

После једног овако великог успеха интересовало нас је који су Вањини планови.

             -Надам се да ћу радити у међународном окружењу које активно ствара и покреће промене великих размера, као и да ћу путовати још више, али и створити породицу једног дана. Често се поставља питање да ли ћу остати у Србији – сматрам да треба што даље досегнути у младости и покупити што више знања, остварити што више контаката. Због тога бих волела да живим и радим у иностранству неко време, а да се потом вратим у Србију, створим нешто своје примењујући стечена знања и искуства и помогнем да Србија, након дугог времена постане место које ствара прилике за младе и омогућава свима да без страха сањају мало више и да могу несметано да остварују своје снове, истиче за  „Реч народа“ Вања Попов која у оваквим приликама, како каже, радо цитира Винсента Ломбардија да је цена успеха тежак рад, посвећеност послу и одлучност да, било победили или изгубили, дамо све од себе…

             -Јако ми је битан унутрашњи осећај да сам дала апсолутно све од себе, да себе нисам разочарала. То ствара самопоуздање, али и осећај код људи да вреднују и награде уложен рад и посвећеност, закључује Вања.

Влада Винкић

Фото: Приватна архива Вање Попов