2018-10-09T19:45:55+02:00 9. октобра, 2018. 19:45 |

ВАСПИТАЧИ И УЧИТЕЉИ НА СЕМИНАРУ О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

Пешаци најугроженији

Агенција за безбедност саобраћаја је, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Пожаревца, у Основној школи „Доситеј Обрадовић“, организовала акредитовани дводневни семинар за васпитаче и учитеље основних школа под називом „Опасности у саобраћају“. Циљ програма је подизање нивоа знања и вештина наставног особља у раду са децом на ову тему.

Милан Илић, саветник директора Агенције напомиње да се у свим образовним установама морају континуирано обрађивати теме посвећене безбедности у саобраћају, те да се деца о овој теми морају информисати од малих ногу.

-Агенција за безбедност саобраћаја у Министарству просвете, науке и технолошког развоја акредитовала је девет програма који су уврштени у листу приоритетних. У њих спада и овај дводневни семинар, а један је од оних успешно организованих у једанаест локалних самоуправа, рекао је Илић.

ПЛАТФОРМЕ И СЕМАФОРИ ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ

Драган Станојевић, председник Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца подсетио је да је основна обавеза овог радног тела формираног од стране Градског већа, да својим деловањем допринесе укупном побољшању безбедности учесника у саобраћају. Он је такође указао и на то да је Савет у претходном периоду на овом пољу доста радио.

-На пример, у Улици 27. априла која је изузетно фреквентна, изградњом  гумених платформи повећана је безбедност пешака, а саобраћај  на овом делу пута, успорен. На тај начин усмерени су пешачки токови преко саобраћајнице у којој се на други начин није могло утицати на брзину кретања возила, рекао је Станојевић и додао да је при крају постављање семафора у Улици Братства Јединства, на укрштању са Улицом Вељка Влаховића, где је евидентиран велики број саобраћајних незгода.

– Један од задатака Савета за безбедност саобраћаја јесте едукација свих учесника у саобраћају, возача моторних возила, бициклиста и  пешака који су најугроженији, рекао је Станојевић и додао да у Србији постоји велика потреба за организацијом семинара овакве врсте. Он је поручио да најмлађи учесници у саобраћају морају бити упознати са свим  факторима који утичу на безбедно одвијање саобраћаја. Полазници семинара ће по његовом завршетку пренети стечено знање и искуства, како на децу са којом су у непосредном контакту, тако и на своје колеге.

ТРИ МИЛИОНА ЗА КУПОВИНУ АУТО СЕДИШТА

Град Пожаревац сваке године око 30 посто од укупне вредности средстава, која се у буџет сливају по основу наплате саобраћајних казни, издваја за спровођење различитих активности које се односе на безбедност учесника у саобраћају.

Митар Караџић, помоћник градоначелника Пожаревца подсетио је да је локална самоуправа ове године уложила око 3 милиона динара за куповину ауто седишта за новорођене бебе. До сада је подељено  око 300 ауто седишта.

-Значајна средства издвојена су и за санацију такозваних црних тачака на територији Града Пожаревца (четири у Пожаревцу и две у Костолцу). Такође, обновљен је и возни парк Саобраћајне полиције. Купљен је аутомобил у вредности од 1,5 милиона динара. У сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја, Град улаже у уређење путне инфраструктуре, у шта свакако спадају тротоари и коловози, изјавио је  Караџић.

М. П.