2017-05-18T09:07:01+02:00 18. маја, 2017. 09:07 |

Важан корак у инклузији деце

 

DSC_0079У партнерству са Центром за социјалну политику, а у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, УНИЦЕФ је у периоду септембар 2015 – децембар 2016. године, реализовао пројекат под називом „Унапређење професионалне подршке у заједници – важан корак у инклузији деце“. Циљ овог програма био је да се оснаже капацитети интерресорне комисије за процену потреба за пружање додатне образовне, здравствене и социјалне подршке детету и ученику (ИРК).

ГРАДУ ВИШЕ ОД 3.682 УСД

Осим подизања капацитета интерресорних комисија, овим пројектом предвиђена је и додела грантова за обезбеђивање додатне подршке деци и ученицима, а за које је ИРК предложила мере за унапређење социјалне инклузије. Пројекат је финансиран средставима Аустријске развојне агенције и део је програма УНИЦЕФ-а и ресорних министарстава за унапређење раног развоја деце.

Граду Пожаревцу су у оквиру овог програма додељена средства у висини од 3.682.5 УСД, за набавку опреме асистивне технологије, која ће у процесу образовања помоћи деци у праћењу наставе, коју похађају по инклузивним програмима. Набављена је опрема за 23-оје деце, по препоруци ИРК и уз верификацију имплементатора Пројекта. Опрема је школама додељена на трајно коришћење.

ДА ПРЕПРЕКЕ ПОСТАНУ НЕВИДЉИВЕ

ZIK_6947Пожаревачким основним школама „Доситеј Обрадовић“, „Краљ Александар Први“, „Вук Караџић“ и „Десанка Максимовић“, опрему за телеасистенцију су у понедељак, 15. маја, уручили председник Скупштине града Бојан Илић и чланица Већа задужена за просвету, образовање и здравство Весна Пејић.

По речима председника локалног парламента Бојан Илића, у последњих годину дана интензивно се спроводе програми са циљем побољшања услова ученика у школама, почев од реконструкције објеката, до набавке нове опреме.

-Опрема за телеасистенцију требало би да деци са посебним потребама, односно са сметњама у развоју, обезбеди нормално фукционисање и похађање наставе. Надам се да ће ова опрема послужити сврси, да ће им помоћи у усавршавању знања и олакшати рад у школи, нагласио је Илић.

Директор ОШ „Доситеј Обрадовић“ Војин Миланковић захвалио се Граду Пожаревцу на донацији, посебно имајући у виду да деца са посебним потребама раде у отежавајућим околностима.

-Сви знамо да ови ученици наилазе на бројне препреке и свако помагало у оваквом облику на неки начин ће им омогућити лакше савладавање програмских задатака. Миланковић је изразио наду да ће Град и убудуће помагати школе на овакав или сличан начин.

Поменута донација састоји се од таблет рачунара, прилагођених потребама ученика, „GoTalk Express 32“ комуникацијског излазног говорног уређај- (комуникацијско помагало) са вишеструким порукама и нивоима, „Boardmaker“ софтвера за успостављање комуникације помоћу штампаних симбола и слика за ученике са неразвијеним говором.

М. П.