Осећање вибрација рибама омогућава лакше кретање кроз воду, одређивање положаја других тела и предмета у води и то без коришћења чула вида и слуха. За овакав осећај код риба је одговоран орган под именом бочна линија. Бочна линија је скуп течношћу испуњених цевчица које се налазе испод крљушти рибе. Видљива је са обе бочне стране рибе и протеже се од главе до репа. Састоји се од низа малих отвора који су са кратким вертикалним цевима повезани са цеви која се протеже дуж целог тела рибе. Систем бочне линије је повезан са нервним завршецима који су густо распоређени по глави, шкргама и устима. Ни најфинији таласи, најмање вибрације, не могу проћи неопажено овом чулу. Она рибама даје могућност да одреде смер водотока, позицију потенцијалног непријатеља, те да лакше лоцирају плен.

        Велику важност бочна линија има код исхране грабљивица, баш због чињенице да помоћу ње лакше лоцирају плен. Разне врсте риба које су на “менију” грабљивицама као што су: штука, смуђ, бандар, буцов…, производе различите вибрације по којима их рибе уз помоћ бочне линије разликују. Најверније имитирање плена (кедера) од вештачких варалица имају воблери. Они производе готово идентичну вибрацију рибе која је ловина другим грабљивицама

 Вибрација варалице је један од пресудних фактора за добар улов. Препорука је широк рад варалице, а при свему требало би да се варалица љуља лево – десно не скрећући са праволинијске путање кретања. Овакав вид кретања производи веома интересантну вибрацију за грабљивице. Воблер за лов по ноћи треба да има звечку.

Примера ради, штука, риба усамљеник која жестоко брани своју територију од било каквог уљеза, такође врло често напада воблере који имају вибрацију која је њој по вољи. Она такође свој плен напада агресивно и муњевито. Воли шири рад воблера. Интересантан воблер за њу би требао да буде једноделан здепастог облика дужине до 9цм, и дводелни воблери до 15цм. Вибрације коју производе овакви воблери са ширим радом покрећу у штуки предаторски нагон.

Смуђ, риба из породице гргеча је мало “финија” од штуке јер је њен избор ситнија вибрација, више улова, мада је доста крупних смуђева уловљено на воблере са крупнијом вибрацијом. Поред силиконских варалица, на њеном јеловнику је веома често и добро уштеловани воблер са ситном вибрацијом. Воблери би требало да буду вретенастог облика дужине 7-9 цм. Са оваквим воблерима не би требало да имамо већих проблема за улов смуђа.

Сом, је риба која има најбржи напад на свој плен од свих речних грабљивица. Вибрација је јако иритира преко бочне линије и бркова на глави. Од воблера воли здепастије (крушколике) дужине од 9 до 12 цм, једноделне и дводелне. Иритира га широка вибрација са примесама ситније коју производи (поред звука) звечка, коју треба да имају воблери са којима идемо да ловимо сома. Звечка може понекад да буде пресудна у лову сома, јер ако не производи одређени тон и вибрацију која се ствара ударањем куглице о зидове звечке бацање воблера може бити узалудан и мукотрпан посао без запажених резултата.

                                                                                         Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content