2021-08-30T10:42:48+02:00 30. августа, 2021. 10:42 |

Већа премија за производњу млека

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије обишао је у четвртак, 26. августа Складиште за откуп пољопривредних производа „Мијатовић аграр“ у Салаковцу. Затим је са сарадницима и директором Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац, Бојаном Стевићем обишао фарму крава домаћинства Радовановић у малоцрнићком селу Топоница. Помоћник министра Богићевић донео је Златибору Радовановићу и другим произвођачима млека добру вест. За трећи и четврти квартал ове године држава ће исплатити премију за млеко за три динара вишу по литру:

-Овде смо у браничевском округу, рекао је, да обиђемо произвођаче млека због актуелне ситуације. У домаћинству смо Радовановића које се озбиљно бави производњом млека и има тридесетак музних крава. Министарство повећава премију за млеко за три динара, тако да ће трећи и четврти квартал бити исплаћени по нешто бољој цени.

Помоћник министра Богићевић је сточарство и производњу млека оценио као једну од најтежих производњи и у којој је највише проблема:

-Гледаћемо да при оваквим обиласцима некако нађемо начин да им олакшамо производњу као Министарство и држава. Има ту још доста ствари, али је ово нешто хитно на шта смо морали да реагујемо. Надам се да ћемо идуће године моћи да направимо бољи посао.

Овогодишњи род пшенице Богићевић је оценио као изузетно добар, али је додао да ће суша током лета за неких 15 до 20 одсто умањити род кукуруза. Такође је рекао да не очекује да ће то драстичо да утиче на бруто доходак и производњу. Истакао је да сматра да локалне самоуправе издвајају доста средстава за стимулацију производње кроз локалне програме за пољопривреду. Годишње се у Министарство пољопривреде пошаље више од сто програма на сагласност и сваке године се издваја више средстава. Програми се сада, како је рекао, праве сходно потребама пољопривредника што је помак у односу на претходне три и четири године.

Иначе, домаћин, власник фарме Златибор Радовановић, који уз тридесетак крава на фарми чува у издвојеном објекту и око двадесетак грла подмлатка, а има и ратарску производњу на 80 хектара, сматра да само тако може да опстане:

-Другачије се не би исплатило. Обрађујемо 80 хектара укупно, а половина је опредељена само за исхрану стоке. Већ деценијама млеко испоручујемо „Имлеку“. Добра је сарадња, редовно исплаћују за млеко и премије. Проблем је што је цена млека ниска и то угрожава производњу.

Након обиласка фарме Радовановић, Александар Богићевић, помоћник министра је у Топоници одржао радни састанак са пољопривредним произвођачима из овог и околних села.

                                                                                                                         Д.Д

Бојан Стевић, директор ПССС Пожаревац:

                                      

                                          Максимална помоћ произвођачима

           

            Приликом посете домаћинству Радовановић, директор ПССС Пожаревац, Бојан Стевић позвао је произвођаче на сарадњу са овом Саветодавном службом:

-Као Пољопривредна саветодавна стручна служба задужена за браничевски округ спремни смо да нашим произвођачима изађемо максимално у сусрет. Све мере које Министарство пољопривреде прописује, настојимо да на најбољи начин имплементирамо и примењујемо. Покушавамо да помогнемо нашим произвођачима, поготову ове године која је тешка због суше.