2016-12-16T03:36:26+01:00 23. фебруара, 2016. 12:02 |

Веће инвестиције у пољопривреди

IMG_7017-Oд 22. до 26. фебруара у организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац одржава се деветнаеста Зимска школа за пољопривредне произвођаче Браничевског округа. Као и претходних, и ове године пољопривредници ће се, захваљујући еминентним стручњацима из области аграра подробније упознати са правилном применом агротехничких мера у производњи кукуруза и сунцокрета, наводњавањем, избором садног материјала за подизање вишегодишњих засада, добром пољопривредном праксом у употреби пестицида, технологијом гајења ораха и лешника, заштитом јабучастог и коштичавог воћа, стањем виноградарства у Браничевском и Подунавском округу, осемењавањем крава и јуница, заштитом пшенице и кукуруза, безбедном применом препарата за заштиту биља, микробиолошким ђубривима и актуелним питањима у исхрани говеда.

Директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Александар Стојановић

Директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Александар Стојановић

Учеснике Зимске школе, на свечаном отварању у Центру за културу, поздравио је директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац Александар Стојановић, нагласивши да је циљ одржавања предавања да се пољопривредни произвођачи упознају са новим технологијама, укаже на проблеме који су се јављали у претходном периоду и представе програми субвенционисања производње на нашем подручју.

-Како би сваке године били кориснији и све више на услузи пољопривредницима из Округа, у претходном периоду смо осавременили лабораторију, прогнозно – извештајну службу и агрохемијска испитивања замљишта радимо у континуитету. Познато је да смо организовани у пет служби: за ратарство, заштиту биља, сточарство, воћарство и виноградарство и лабораторијска испитивања. Сваком бољем резултату наших пољопривредника се радујемо као свом успеху, а улазак сваког новог, младог пољопривредника кроз врата наше установе, прослављамо као још један доказ оправданости нашег постојања. Вама не морам да причам много о томе колико је данас тешко бавити се пољопривредом. У тренутку када се све више окрећемо свету и имамо бољи увид у то колико су нам одмакли, схватамо да нам је свима, помоћ државе у осавремењавању, неопходна. Помоћи у новцу никад доста, али ако смо нешто током наших зимских школа научили, то је да су нам подједанко, ако не и више, потребна знања и искуства оних који раде боље од нас. Не више, не напорније, већ боље. Ми запослени у ПССС Пожаревац сматрамо да је најбоље када свако ради свој посао. Наш је, да вам уз свесрдну помоћ ресорног министарства, та знања и модерна достигнућа из области пољопривреде презентујемо и да их сви заједно применимо како би оне боље од нас достигли, а захваљујући вашим особинама, као што су марљивост, поштење и жеља да сви заједно напредујемо, у будућности их и престигли, рекао је Стојановић.

Помоћник министра пољопривреде Драган Мирковић

Помоћник министра пољопривреде Драган Мирковић

Помоћник министра пољопривреде Драган Мирковић је говорио о преформулисању аграрног буџета, инвестицијама у наредном периоду и предприступним фондовима.

-Ове године биће на располагању три до четири пута већа средства из Националног програма и ИПАРД-а за реализацију инвестиција. Прве мере које смо акредитовали, јесу инвестиције у примарну пољопривредну производњу које покривају сектор воћа, поврћа, меса и млека, а за остале усеве имамо набавку механизације (тракторе до 100 киловата), прикључних машина и изградњу складишта. Министарство иде у правцу инвестиција и то значи да у наредних 5 до 6 година сви треба да се прилагодимо да радимо на овај начин, јер након уласка у ЕУ само тако ће моћи да се добију средства, нагласио је Мирковић.
Председник Комисије буџетског фонда за пољопривреду и рурални развој Града Пожаревца Славиша Стојковић је обавестио пољопривреднике да је Нацрт програма Фонда за 2016. годину утврђен и у наредном периоду очекује се добијање сагласности од стране ресорног министарства. Уколико се убрзо добије та сагласност први конкурси би могли бити расписани током априла ове године.

Скупу су присуствовали председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, директор ПД „РИО“ Филип Ракић, директор Високе техничке школе струковних студија др Владан Ђулаковић, представници института и многобројни произвођачи.