2019-12-27T08:35:56+01:00 27. децембра, 2019. 08:35 |

Вечерас у Кучеву: Оркестар Гвардија изводи рок класике

Симфонијски оркестар „Гвардија“ вечерас  од 19,00 часова у Великој сали Центра за културу „Вељко Дугошевић“ у Кучеву приређује новогодишњи концерт „Рок класика“.

Оркестар „Гвардија“ следбеник је „Књажевско-сербске банде“, првог професионалног оркестра у Србији који је по жељи Милоша Обреновића основан 1831. године у Пожаревцу, у оквиру Прве гардијске јединице настале на Ђурђевдан 1830. године. Оркестар је био претежно дувачки и изводио је војничке маршеве, али и традиционалну српску музику коју „Гвардија“ данас настоји да очува у програму својих концерата.

Град Пожаревац је у августу 2016. године поводом „Љубичевских коњичких игара“ стао иза идеје професорке виолине Теодоре Димитријевић о реактивацији „Гвардије“ после скоро два века од њеног оснивања, након чега су уследили и први концерти у саставу симфонијског оркестра и мањих састава, као и план даљег функционисања оркестра при „Центру за културу Пожаревац“, званично од јануара 2017. године.Данас ова гарда младих и перспективних уметника броји више од 50 чланова од којих су већина професори Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, њени најперспективнији ђаци и најбољи музичари из целе Србије.

Програм који изводи на концерту су класици рок и поп музике. Улаз је слободан!