У петровачкој Библиотеци „Ђура Јакшић“  у присуству бројних чланова, пријатеља и сарадника обележен је велики јубилеј ове установе у култури, 150 година Читалишта. Истовремено  прослављена је и 60-то годишњица библиотеке са именом  „Ђура Јакшић“ као и 12 година рада библиотеке у новим просторијама.  Поводом ова три важна датума награђени су највернији читаоци: Косара Граонић, пензионерка, Светлана Аздејковић као нај читалац, Алекси Димићу додељена је награда за највернијег читаоца у категорији средњошколаца док су те титуле међу основцима понели Александар и Даница Стојановић, а међу предшколцима Сергеј Станојевић. За десет година успешног рада у Библиотеци награду је добила Дијана Модрлановић.

       О тачном настанку библиотеке не постоје поуздани подаци, претпоставља се да је то било 1874. године. Актом из 1964. библиотека је регистрована под именом НБ „Ђура Јакшић“  по чувеном песнику и сликару који је често посећивао петровачки крај и у њему стварао.

       Пратећи кораке савремене технилогије, петровачка библиотека кроз конкурсе Министарства културе и информисања протеклих година интензивно ради на дигитализацији дела завичајних писаца и остале грађе. Први део овог процеса обухватио је књижевна дела Бранка Манаса 2020.

Share.
Leave A Reply

Skip to content