2017-11-01T08:47:51+01:00 1. новембра, 2017. 08:47 |

Велика улагања у путну инфраструктуру

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЖАРЕВЦА БАНЕ СПАСОВИЋ О РЕАЛИЗОВАНИМ ПРОЈЕКТИМА И НАЈВАЖНИЈИМ ПОСЛОВИМА ДО КРАЈА 2017.

На прагу смо претпоследњег месеца у овој години када се на бројним градилиштима „јуре“ рокови за завршетак радова, а у фирмама сагледавају могући биланси пословања. Што се тиче Градске управе Пожаревца, по речима градоначелника Банета Спасовића током овогодишње грађевинске сезоне доста је рађено у сфери путне инфраструктуре, обновљене су и асфалтиране бројне саобраћајнице и тротоари како у граду тако и у проградским насељима. Доста пажње посвећено је развоју спортско-туристичких садржаја на Хиподрому и у Љубичеву као што су реконструкција трибина на Хиподрому, изградња Авантура парка, трим стазе и Теретане на отвореном у Љубичеву. Теретана од овог лета постоји и на Чачалици.

Градоначелник Спасовић

Једна од већих инвестиција  је реконструкција Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу у коју је уложено 100.000 милиона динара, већим делом из буџета Републике, а мањим из средстава локалне самоуправе.

Костолчани и њихови основци постали су богатији за објекат који је реконструисан по свим европским стандардима.

 

НОВИ ПРОЈЕКТИ У ЗДРАВСТВУ

    И у наредном периоду наставиће се са инвестицијама.

–  Одобрена су средства за пројекат у пожаревачком Дому здравља, у вредности 170.000.000 динара, а предстоји и реализација инвестиционог пројекта у Основној школи „Доситеј Обрадовић“, у вредности 130.000.000 динара. Након детаљне анализе представника Канцеларије за управљање јавним улагањима, установљено је да се у ову образовну установу дуго није улагало, због чега су средства повећана на близу 200.000.000 динара. Приступиће се и реконструкцији старог здања Опште болнице у Пожаревцу. Носилац пројекта је Град Пожаревац, а инвестиција јевредна неколико стотина милиона динара, каже градоначелник и подсећа да су закључени уговори са прекограничним партнером из Румуније у вези реконструкције, односно адаптације породилишта. Вредност те инвестиције је 4.130.000 евра. Град Пожаревац учествује са 15-20 посто од укупне суме.

 

ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ „СТОП ШОПА“

Kамен темељaц 21. новембра

Град Пожаревац је недавно издао грађевинску дозволу аустријској компанији „Immofinanz“ за изградњу „Стоп шопа“ тако да су припреме отпочеле. Полагање камена темељца заказано је за 21. новембар. Подсећамо да је вредност ове инвестиције скоро 10.000.000 евра. Прва фаза реализације пројекта подразумева изградњу комплекса од преко 7.000 квадрата.

-Радили смо тимски и на најбржи могући начин, грађевинска дозвола је издата, иако је било одређених потешкоћа. Можда ћемо их као Град заинтересовати и за неке друге видове улагања. Оно што је најбитније јесте давелики број незапослених грађана Пожаревца у „Стоп шопу“ очекује запослење, а свечано отварање, очекујем да ће бити крајем априла наредне године, каже Спасовић.

 

                                   ЧЛАНСТВО У ИЗВРШНОМ ОДБОРУ НАЛЕД-а

Први човек Града Пожаревца недавно је именован за члана Извршног одбора НАЛЕД-а – Националне алијансе за локални економски развој. Једна од предности коју са собом носи ово именовање је та што ће Град бити упознат са доласком свих потенцијалних инвеститора у Србију. Иначе, НАЛЕД је нестраначко, независно  удружење компанија, општина и организација које раде заједно на стварању бољих услова за живот и рад у Србији. Има око 280 чланова, док мрежу партнерства чини више од 100 државних институција и међународних организација.

-У кандидатури смо за добијање сертификата, каолокална самоуправа са повољним пословним окружењем у овом делу Европе. Такве сертификате поседује пар градова у Србији. Овом приликом желим да похвалим све запослене на Одељењу за ЛЕР у Пожаревцу за креативни рад и несебично залагање. Подсетићу да смо недавно с тим у вези на „Бизнис форуму“ у Новом Саду добили награду, каже Спасовић.

 

ОД РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Бисте руских хероја на поклон

Пожаревац је поводом Дана ослобођења посетила висока делегација Руске Федерације и братског града Волоколамск. Гости су у Пожаревцу провели неколико дана интересујући се за привредне могућности Града и његове културне и туристичке потенцијале. Конкретно о овим темама представници Града Пожаревца на челу са градоначелником разговарали су са представницимакултурно-привредне делегације Међурегионалног координационог Савета међународног конгреса индустријалаца и предузетника из Русије. Поред унапређења сарадње на привредном плану било је речи и о богатој култури и историји Пожаревца. 

-Деветог маја наредне године, Пожаревац ће поново посетити делегација Руске Федерације и том приликом, Граду ћепоклонити неколико бисти руских народних хероја, односно генерала, војсковођа из Другог светског рата, најавио је Спасовић.

 

       ВОДА ЗА ПИЋЕ ВАЖНИЈА ОД ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА

Дуго се у јавности поставља питање када ће у Пожаревцу бити изграђен затворени базен. Градоначелник одговара да су се у неком временурадили пројекти, међутим, испоставило се да је овај посао прескуп и да постоје прече ствари.

-Подсећања ради, 5.000.000 евра кошта Фабрика воде, то јест постројење за прераду воде. Мислим да треба бити реалан. Нисмо одустали од пројекта изградње затвореног базена, али сматрам да прво морамо имати здраву пијаћу воду. Нисмо изгубили из вида то да је један од кључних циљева Града затворени базен, видећемо колико смо у могућности да у овом мандату кренемо да радимо на решавању овог питања. Надам се да ћемо успети да дођемо до неког реалног пројекта. Постоје и други начини финансирања изградње затвореног базена, на пример путем директне инвестиције из реалног сектора. Другим речима, не мора увек држава и локална самоуправа да улаже у инфраструктуру, може то чинити и приватан сектор, истиче Спасовић.

М. П.