700У Великом Градишту је родитељима подељено 65 безбедносних дечијих аутоседишта, уз обуку о њиховој правилној употреби. Обука је уприличена у препуној сали Скупштине општине, у организацији Агенције за безбедност саобраћаја и подршку великоградиштанске Општине. Агенција је за учеснике обезбедила 20, а Општина још 45 седишта, која су представници Агенције и председник Општине Драган Милић, уручили родитељима који су прошли комплетну обуку. Како је број учесника надмашио очекивања, у Општини су одлучили да свима изађу у сусрет и набаве још 15 седишта.

Како наводе организатори, овим се Општина Велико Градиште пласирала на прво место, међу 20 локалних самоуправа, по броју купљених аутоседишта. Треба напоменути и то да је Велико Градиште за овај пројекат изабрано због досадашње сарадње и  активности Савета за безбедост у саобраћају.

Председник Општине Драган Милић, указао је на основну намеру да се за децу створе услови да расту здраво и безбедно, и истакао:

Општина својим програмом настоји да подржи и помогне и младим мајкама тако што за свако новорођено дете исплаћује по 15, 20 или 25 хиљада динара, док незапослене мајке добијају 50 хиљада. Бесплатан је и упис трећег детета у вртић, ученицима који испуњавају услове обезбеђена је ужина у школи и превоз, а студентима превоз и стипендије. Ових дана наградићемо и ученике који су освојили прва места на републичким школским такмичењима. Циљ нам је да се роди што више деце и ако смо то овим програмом постигли, на добром смо путу.

Заменик председника Слађан Марковић, нагласио је да поред основног пакета који прваци сваке године добијају при поласку у школу, Општина обезбеђује и Пажљивка, уџбеник уз који се ученици едукују о безбедности учешћа у саобраћају.

Обука, која се састојала од теоретског и практичног дела, наишла је на велики одзив и пажњу родитеља. Спровели су је представници Агенције за безбедност у саобраћају, Бранко Стаматовић и Душко Пешић, Марија Кончар из београдског Удружења Родитељ“, уз присуство патронажне службе Дома здравља Велико Градиште и саобраћајног инспектора Општинске управе и члана Савета за безбедност у саобраћају Златка Миленковића.

Родитељима су током обуке представљени поражавајући статистички подаци о повређеној деци у саобраћају, као и настојања да се тај број сведе на нулу до 2020. године. Између осталог, презентовано је како одабрати и поставити дечје седиште, које су најчешће грешке, а посебно упозорење односило се на испуњеност безбедносног стандарда, видљивог из ознаке на самом седишту. Савет родитељима био је и да, уколико је могуће, дечје седиште пре куповине испробају у аутомобилу, испред радње.

Share.

Comments are closed.

Skip to content