Велико Градиште је кроз Пројекат  „Велико Градиште – мој град“, било домаћин деци и учитељима из читаве Србије, али и Републике Српске и Северне Македоније.

Пројекат је реализован преко Oсновне школе „Иво Лола Рибар“ из Великог Градишта, у сарадњи са Oсновном школом „Миша Живановић“ из Средњева, Друштвом учитеља oпштина Велико Градиште и Голубац и Туристичком организацијом oпштине Велико Градиште, а под покровитељством општине Велико Градиште.

У овај подунавски градић стигли су ученици из три београдске школе, школе из Руме, Куле, Сомбора, Крушевца, Ниша, Горњег Милановца, Кладова, Петровца на Млави, Чачка, Ариља, Ужица, две ваљевачке, као и Тутина, Краљева, Тополе, Косјерића, Параћина, Бања Луке и Скопља.

Гости су дочекани приредбом добродошлице и обиласком Рамске тврђаве и караван-сараја, где је одржана и песничка радионица, док је наредни дан био намењен изучавању старих заната. Ђаци из региона са својим учитељима имали су прилике да присуствују радионицама у Чешљевој Бари на којима су видели како се пече ракија, тка, ваја, виде како се прави и пече погача под сачем, али и влашка проја…

Након радионице старих заната уприличена је вожња бродом, Дунавом од Сребрног језера до Голубачке тврђаве, уз причу водича о знаменитостима и легендама са обе стране Дунава.

Током пловидбе за ученике је оргранизована радионица на тему „Камен пријатељства – израда беџева“, а по повратку у централну школу у Великом Градишту и журка, док су током свечане вечере организатори искористили прилику да свим гостујућим школама доделе захвалнице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content