Туристичка организација Општине Велико Градиште и ове је године имала је запажен наступ на највећој туристичкој манифестацији у земљи и региону југоисточне Европе, 45. Међународном саму туризма, који је одржан од 22. до 25. фебруара.

Штанд Туристичке организације ове године осмишљен је као „небеска кафана“ у којој су „седели“ великани српске изворне народне музике Властимир Павловић Царевац и чувена глумица Жанка Стокић.

О Царевцу и Жанки надахнуто је говорила директорка Туристичке организације Велико Градиште Дајана Стојановић.

-Кажу да се из кафане излази празних џепова, али пуног срца. Многи боеми, великани ту су волели, склапали пријатељства за цео живот, туговали и дочекивали зоре којима су на чудан неки начин отварали душу. Кафана је место где долазе људи са душом, зато и не чуди што је кроз своју богату историју Велико Градиште имало толико пуно познатих кафана: „Шаран“ , „Кнез Михајлова“, „ Драгова касина“ и многе друге. Оно што је остало исто јесте народна музика, која је свакога умела да дирне у срце. Један од њих, боем, уметник истанчане душе тако је живео, стварао и наздрављао. Кажу да је царева виолина била снажна као молитва, она чисти срце, својом песмом окрепљује дух, дозива, мами. За Цара се знало да никада није свирао због пара, био је свестан да његова музика не може да се плати. Новац није ценио. Плаћао је не узимајући кусур, био је обичан човек нез комплекса великих звезда, боем, који је волео кафану и дружење ради песме. Волео је вино „Ружицу“ и шприцер.

Таква је била и Жанка, чувена госпођа министарка, за коју је Нушић рекао „Могу догађаји мењати режиме, могу кризе обарати кабинете. Вас се криза не може дотаћи. Остајете министарка, једина министарка, увек министарка. Како Жанка каже „Ти неки велики људи праве чуда и за живота и после живота“. У то име, овогодишња презентација била је посвећена баш тим великим људима.

ЦАРЕВЧЕВИ ДАНИ

Сајамски штанд је због своје специфичности привукао бројне знатижељнике на сајму, који су уживали у интересантној презентацији, али и звуцима виолине и чувеног „Свиленог конца“.

Осим лика и дела Властимира Павловића Царевца, представљена је и музичка манифестација посвећена чувеном музичару „Царевчеви дани“, која ове године прославља тридесетогодишњи јубилеј.

Драган Милић

На презентацији је говорио и председник општине Велико Градиште Драган Милић.

-Ако нас Цар и Жанка однекуд гледају, мислим да су задовољни и Фестивалом и оним што се дешава у Великом Градишту, као и презентацијом на Сајму. Морам да кажем, још једном, да сам јако поносан на највећи град на свету, на Велико Градиште. Има он своје недостатке, знамо их ми, али Градиште јесте најлепши град на свету и поносан сам на њега и Градиштанце. Градиште може да се похвали бројним манифестацијама као што су Аласке вечери, Пасуљијада, Првомајски уранак, Шаховски турнир, Чорбијада… У Градишту имамо активности које туристе могу да задрже неколико дана. Ту су чувено Сребрно језеро, Аква парк, Рамска тврђаву, а у близини је и Манастир Нимник, рекао је председник Општине Драган Милић, додавши и да је веома поносан што је на челу овог града на Дунаву.

Све ово поред регионалних локација: Виминацијума, Ергеле Љубичево, Голубачке тврђаве и Манастира Тумане, нуди изузетне садржаје за туристе и вернике.

Такође, председник је истакао и инвестиције које прате ову грану привреде, од шетно-бициклистичке стазе од Рама до Затоња која се спаја са Великим Градиштем и преко Винаца води до Голубачке тврђаве, шеталишта од бивше „Моде“ до Сребрног језера у дужини од седам километара, уређења трга, а које тренутно износе око 10 милиона евра које инвестира Влада Републике Србије.

ГУДАЛО ОД ЗЛАТА

О народној музици у Србији пре сто година и Радио Београду, почецима Властимира Павловића Царевца на радију и првом малом народном оркестру, публици је занимљивости испричао уметнички директор Музичког фестивала „Царевчеви дани“ Никола Рацков.

Како је рекао, Царевац је у тадашњу народну музику увео хармонију, мелодију, средио текстове, строфе, показао како се свира у различитим крајевима Србије, водећи Народни оркестар до 60-их година прошлог века.

Прича се наставља 30 година касније, 1995. године, када је група људи из Великог Градишта, потпомогнута Музичком продукцијом РТС-а, и културних “посланика“ из Београда, међу којима и Никола Рацков, основала Музички фестивал „Царевчеви дани“, од чијег почетка је Организационим одбором председавао Драган Милић, уз помоћ тадашњег председника општине Слободана Стевића и који у континуитету траје до данас.

-Фестивал је везан за првог човека народне музике Србије. Ниједан други фестивал није такав. То је једини фестивал народне музике који има континуитет који нису прекинуле ни бомбе, ни корона. Осим што чувамо успомену на Цара, ми стварамо нове људе који иду Царевим путем, нове певаче, нове свираче на виолини, нове аранжере народне музике. Имамо школу која се зове „Ланам“, летњу академију народне музике која свираче и певаче припрема за финално вече такмичења нагласио је Рацков. Петоро победника Фестивала сада су чланови Народног оркестра, који води чувени Влада Пановић.

Рацков је подсетио и на монографију „Од злата гудало“, а Царевчево гудало је управо било такво.
Аматерско позориште „Жанка Стокић“ Културног центра Велико Градиште припремило је занимљив игроказ који су посетиоци имали прилику да виде током промоције, а за изузетан дизајн штанда побринуо се Драган Дрндаревић.

Т. Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content