2021-08-01T08:49:32+02:00 1. августа, 2021. 08:49 |

Велико Градиште: О плану за расељена, избегла лица, мигранте

На последњем скупштинском заседању, одборници општине Велико Градиште усвојили су Локални акциони план за унапређење положаја избеглих, интерно расељених лица, повратника по Споразуму о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби без урврђеног статуса на територији ове општине за период од 2021. до 2025. године. Како се наводи у поменутом плану, реч је о стратешком документу који изражава дугорочна опредељења локалне самоправе да побољша услове живота и могућности за интеграцију наведених група у локалној заједници.

Према подацима из евиденција, на територији општине Велико Градиште је укупан број избеглих лица 300, интерно расељених 50, док повратника није било. 

На заседању је наглашено и да до израде овог Локалног акционог плана, на територији општине Велико Градиште нису регистровани тражиоци азила и мигранти у потреби без утврђеног статуса. За реализацију Локалног акционог плана у периоду од 2021. до 2025. године процењено је да ће бити потребно 24.165.000 динара, уз напомену да ће средства бити обезбеђена из буџета Републике Србије, донаторских буџета, учешћем општинског буџета, односно, кроз пројекте који ће се развити на основу овог плана, али и из других доступних извора.

„Активно учествујемо у решавању актуелних проблема“

Председник општине Велико Градиште Драган Милић је поводом усвојеног Локалног акционог плана указао на следеће: 

Драган Милић

– За последње две и по деценије, од ратних збивања у бившим југословенским републикама и на КиМ, територијом општине Велико Градиште прошло је више од хиљаду избеглих и интерно расељених лица кроз колективне центре. Велики део ове популације је остао да живи и интегрисао се у локалној заједници, међутим остао је незнатан број породица које живе у изузетно тешким социјално-материјалним условима. Немају решено стамбено питање, без прихода су или са минималним примањима недовољним да себи и својој породици обезбеде основне услове за живот. Кроз Локални акциони план за период 2014-2018. године, реализовани су циљеве у смислу унапређења положаја избеглица и интерно расељених лица и то у већем обиму од планираног. 

– Израдом новог Локалног акционог плана препознате су основне потребе избеглих и интерно расељених лица, повратника по Споразуму о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса за  период од 2021. до 2025. године, који је наставак општег стратешког приступа локалне самоуправе развоју општине и побољшању услова живота свих грађана. Овај документ јасно наглашава да је један од приоритета свих нас који управљамо општином Велико Градиште да обезбедимо боље услове живота за све избегле, интерно расељене, тражиоце азила и мигранте у потреби без утврђеног статуса који су нашли уточиште у општини Велико Градиште.

– Протеклих неколико година, кроз нашу земљу је на путу за Европску унију прошло више стотина хиљада миграната, претежно из земаља Блиског и Средњег истока, али и из афричких земаља, који су напустили своје домове што због ратних дејстава, што због екстремног сиромаштва. После затварања тзв. балканске руте, у нашој земљи борави више хиљада тражилаца азила, као и миграната у потреби без утврђеног статуса. Правци деловања локалне заједнице ће и даље бити оријентисани на унапређењу услова живота избеглица, интерно расељених лица и повратника у општинској средини, као и на стварање услова за јачање толеранције и разумевања потреба и културолошких разлика тражилаца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса.

– Израдом овог плана, локална самоуправа изражава спремност да активно учествује у решавању актуелних проблема ових категорија становника што указују наменска средства која ће бити издвојена из буџета општине Велико Градиште за реализацију Локалног акционог плана у периоду имплементације, поручује између осталог председник Милић.

Р. Н.