2020-03-02T15:46:50+01:00 2. марта, 2020. 15:46 |

Велико Градиште: Премијерка Србије отворила Рамску тврђаву

Председница Владе Србије Анa Брнабић означила је почетак туристичке сезоне у Рамској тврђави у Општини Велико Градиште. Обновљена тврђава званично  је отворена  за посетиоце у присуству потпредседника Владе Расима Љајића и амбасадора Турске у Србији Танжу Билгича. Турска агенција за сарадњу и координацију „ТИКА“ обнову тврђаве финансирала је са 1,3 милиона евра.

Председница Владе Србије Ана Брнабић нагласила да је Велико Градиште мала општина са великим срцем, огромних потенцијала и лепоте.

-Почели смо да је враћамо на ноге, реновирамо оно што  нам је остало из прошлости,  да их чувамо за будућа поколења,  али исто тако да инвестирамо стратешки у будућност,  градимо нове ствари које ће остати за нама. За дванаест месеци завршили смо и реконструкцију Голубачке тврђаве која је сада велики потенцијал и споменик за будућност. Наставићемо даље да градимо потенцијале ове земље, посебно подунавља, бисера који би Европа и свет тек требало да открију. Да би на најбољи могући начин представили лепоте које имамо улажемо доста новца и то ћемо радити и у будућности, рекла је Брнабић истакавши да је Србија од туризма у 2019. години имала  прилив од 1,4 милиона евра и додала:

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић присуствовао отварању Рамске тврђаве

– Како би туристе лакше довели овде стратешки је веома важна инфраструктура. Осим пристаништа, у инвестиционом плану Србије издвојили смо улагања у брзу саобраћајницу пута Е 75 од коридора 10, Пожаревац – Велико Градиште – Голубац, у вредности од 370 милиона евра. За водовод и канализацију планирана је милијарда евра, рекла је Брнабић и подсетила да Влада улаже и у друге објекте у градиштанској општини.

Средином  јануара започето је са радовима на реконструкцији Дома здравља у Великом Градишту, а у току је припрема техничке документације за обнову  школе у шта ће бити уложено 200 хиљада евра.

Драган Милић, председник Општине Велико Градиште, истакао да је Рамска трђава веома значајна за развој туризма у овом делу Србије и додао да је у Великом Градишту, у протеклом периоду, изведено мноштво инфраструктурних радова који су од значаја за развој ове подунавске општине.

Милић је подсетио да је обнављање Рамске тврђаве коштало више од 2 милиона евра и најавио да ће за нешто мање од два месеца бити постављен  понтон за пристанак путничких бродова.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич, истиче да близак однос између председника двеју земаља, Србије и Турске , пружа широк спектар могућности за сарадњу, те да Рамска тврђава представља културно наслеђе Турске, али и неодвојиви део српске историје.

– Успели смо да достигнемо најбоље односе у историји турско-српских односа. Рестауарација тврђаве Рам је добар пример  сарадње на високом нивоу. Имамо задатак да вредно радимо и направимо конкретне пројекте, рекао је Тајип Ердогана.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић, истакао је да је ово други бисер на Дунаву који је реновиран у последњих годину дана, осврнувши се и на недавно реновирану Голубачку трђаву.

– Ово ће бити део јединствене туристичке и културне руте коју ћемо понудити домаћим и страним туристима, а укључује Виминацијум, Голубачку  и Рамску тврђаву. На овај начин ми туризам постављамо као важан генератор за привредни опоравак и развој овог краја. Спречавамо исељавање, јер су демографски трендови одавде јако негативни. Верујем да ће ово подстаћи приватне инвеститоре и улагаче да препознају и доње подунавље као важан економски потенцијал. Само синергија приватног и Владиног сектора  може дати онај резултат који очекујемо, подунавље као важан туристички ресурс који ће ући у топ 10  дестинација у Србији, рекао је Љајић.