Општину Велико Градиште посетила је делегација румунских званичника предвођена државним секретаром Министарства за дијаспору Румуније, Виктором Алексејевим, генералним конзулом Румуније у Србији, Оливером Маруиусом Дилофом и председником Асоцијације учитеља Румуније Виорелом Долхом, поводом потенцијалне будуће прекограничне сарадње и положаја румунске заједнице у овој општини.

У срдачном разговору председника Општине, Драгана Милића  са румунском делегацијом констатовано је да је, иако је број Румуна у општини мали, њихов положај веома добар као и однос локалне самоуправе са градовима и општинама у Румунији. Општина остварује одличну сарадњу у свим областима са Темишваром, Решицом, Лугожем, Новом Молдавом, Бањом Херкуланом и Пожеженом с којима су реализовани и бројни пројекти прекограничне сарадње.

Председник је подржао предлог гостију да се у Великом Градишту организује састанак са успешним челницима локалних самоуправа из региона, са обе стране, на којем би се идентификовале и разматрале потребе и могућности ових заједница и лакше пронашли партнери с којима би аплицирали за средства Европске уније.

Такође, акценат је стављен на туристичке и привредне капацитете Великог Градишта и Сребрног језера будући да све већи број румунских држављана посећује ову туристичку дестинацију.

Овом приликом, председник Милић је инсистирао на решавању великог и дугогодишњег проблема прашине са јаловишта рудника бакра која са румунске стране, током ветровитих дана, преко Дунава стиже до Градишта и околних села. Договорено је да се, што хитније, активирају сви субјекти како би се изнашле могућности за брже решавање ове ситуације.

Share.

Comments are closed.

Skip to content