Набавком новог полуконцертног клавира, општина Велико Градиште уступила је стари инструмент одељењу Музичке школе “Стеван Мокрањац“ у Градишту како би обогатила фонд ове установе. Тим поводом у сали Скупштине општине, уприличена свечаност примопредаје између председника општине Драгана Милића и директора Школе Зорана Марића.

(Фотографије преузете са фејсбук странице Музичке школе “Стеван Мокрањац”)-Велико задовољство и велики дан за нашу општину. А живот по казује да младост, спорт и култура побеђују све недаће. Надам се да ће то да се деси и сад – ову корону која нас прати годину дана, и ми се придружујемо активностима и пароли да живот не сме да стане , поделио је свој ентузијазам с присутнима председник Милић.

О сарадњи са Музичком школом и поводом данашњег окупљања он је рекао да је ово пример добре праксе како сарадња треба да се одвија, указавши на заслуге свих запослених и, нарочито, директора.

Школа и локална самоуправа успешно сарађују скоро четврт века, а општина се потрудила да за то време обезбеди адекватан простор као и да, сваке године на Дан Школе, одељењу у Градишту поклони по један инструмент.

До сада су набављени виолинa чувеног Јана Немчека, кларинет, алт саксофон, виолина, гитара и полу-концертни клавир, флаута, гитара, два саксофона, три мање виолине Јана Немчека, уступљене на коришћење од Фондa “В.П.Царевац“ и овај пут половни полуконцертни клавир.

Кроз одељење, музичко образовање стекло је преко 350 деце, а део наставног особља такође је из ове средине. О успешном раду говоре и награде полазника које освајају на такмичењима у земљи и иностранству.

Музичка школа редовно прати културна дешавања у овој општини, учешћем на манифестацијама, Дану општине и, посебно, Музичком фестивалу “Царевчеви дани“ где свој допринос даје кроз финансирање кампа виолиниста и певача, заједно са Техничком школом из Костолца, концертом “Мокрањац – Царевцу“ као и рад у Уметничком савету Фестивала.

Председник општине подсетио је на речи председнице Владе Ане Брнабић која је, на отварању Рамске тврђаве, напоменула да ће у обнову једне од најбољих музичких школа у земљи – основну и средњу Музичку школу „Стеван Мокрањац“ бити уложено 200 хиљада евра. Школа је ушла у програм Агенције за јавна улагања Владе Републике Србије па ће средствима од пројекта бити потпуно рестаурирана зграда одељења у Великом Градишту, поред улагања општине у адаптацију последњих десетак година.

Учесници су, овом приликом, обишли и просторије издвојеног одељења у Градишту. Уз речи добродошлице, директор Школе изразио је задовољство посетом председника општине Милића и председника Скупштине општине Владимира Штрпца као и примљеним поклоном.

-Ретки су градови и мање средине у којима имамо два врхунска клавира. У Музичкој школи је купљен пре пет година и нови у предивној скупштинској згради. Трећи клавир је полован, али ће бити врло драгоцен за нашу наставу јер је у сасвим добром стању, додавши да је просторија у којој се налазе предвиђена да буде део концертне сале и мултифункционална. Истичући одличну сарадњу са општином, директор је напоменуо да ће, када буде завршен, објекат бити на понос и Градишту и Србији.

– Музичка школа чини пуно корака да оправда своје постојање и сва улагања које град чини за нас и ову децу, рекао је Марић, изразивши наду да ће ово једног дана бити самостална школа.

Овај значајан догађај за улагање у културу увеличали су полазници Школе, ученици 5. разреда, Ружица Живић и Илија Пајкић, сјајним изведбама Баха и Шопена на оба клавира.

Share.

Comments are closed.

Skip to content