Монографија „200 година од оснивања првог нахијског суда у Србији – у Пожаревцу 1821-2021“ представљена је пред бројном публиком, у просторијама Криминалистичко – полицијског универзитета, 31. маја. Објављена је у саиздању Вишег суда у Пожаревцу и Историјског архива Пожаревац, под покровитељством Града Пожаревца и Министарства правде Републике Србије.

Том приликом је ректор, проф. др Зоран Ђурђевић, указао на значај успешне и плодне сарадње коју пуне две деценије негују Криминалистичко – полицијски универзитет и Историјски архив Пожаревац.

Ректор, проф. др Зоран Ђурђевић

О монографији су говорили директорка Историјског архива Пожаревац, др Јасмина Николић и вршилац функције председника Вишег суда у Пожаревцу, судија Драган Вучићевић.

Утиске ауторског тима о истраживању организације и рада Пожаревачког суда у претходних 200 година поделили су аутори проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић и др Александар Стојановић.

Да је реч о публикацији која је испунила све услове да буде категорисана као научна монографија, потврђују рецензије еминентних стручњака: проф. др Милана Шкулића, судије Уставног суда, проф. др Александра Растовића, директора Историјског института и Предрага Трифуновића, судије врховног суда Србије у пензији. Мишљење о монографији изнео је и један од рецензената, проф. др Александар Растовић.

Директорка Историјског архива Пожаревац, др Јасмина Николић
Председник Вишег суда у Пожаревцу, судија Драган Вучићевић

Иначе, ова промоција je по први пут окупила ауторе монографије: проф. др Ивану Крстић Мистриџеловића, професорку Криминалистичко – полицијског универзитета, др Александра Стојановића, вишег научног саветника Института за новију историју Србије у Београду, доц. др Уроша Станковића са Правног факултета Универзитета у Новом Саду, проф. др Горана Васина са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, др Маријану Мраовић из Војног архива Министарства одбране Републике Србије и др Радомира Поповића из Историјског института САНУ у Београду.

Промоцију је употпунио музички програм, који су извели студенти Криминалистичко-полицијског универзитета Тијана Шево, Вук Голубовић и Ђорђе Мурузовић.

Гости на промоцији

Р. Н. 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content