Већ шест деценија у Општини Петровац на Млави организује се манифестација „Такмичење селa“. Завршница овогодишњих наступа у којима је  учествовало 11 месних заједница  одржана је у Великом Лаолу, насељу које је заузело прво место.  Оцењивачка комисија радила је у саставу Једранка Грбиновић, председница, и чланови Саша Живојиновић, Стефан Јовановић, Жаклина Перић и Драгана Максимовић. Друго место деле Стамница и Стамничка Река, а треће Кладурово. Награде су обезбедили организатори:  Културно-просветни центар и Општине Петровац. За освојено прво место уручена је опрема за културу у вредности 80.000 динара, за друго у вредности 50.000, а за треће опрема вредна 30.000. Награде су првопласиранима уручили заменик председника Општине Горан Ристић, председник Скупштине Општине Миланче Аћимовић и помоћник председника Општине Добрица Милосављевић.

Захвалнице и признања за учешће у овогодишњем такмичењу  припале су свим месним заједница и КУД-овима а уручио их је помоћник председника Борис Гвоздић, док је директорка КПЦ-а Милица Илић предала признања вокалним и инструменталним солистима.

Поред главних, додељене су и две  посебне награде: Удружењу жена „Старчевљанка“ из Старчева и КУД-у Орешковица из Орешковице. Награде је предала председница оцењивачке комисије Јадранка Грбиновић. 

Велико Лаоле је прву награду завредело активношћу месне заједнице на уређењу села, реновирањем Дома култру и  игралишта, сређивањем сеоских путева, обнављањем рада КУД-а „Полет“ и бројним хуманитарним активностима удружења грађана и младих.

Другопласиране Стамница и Стамничка Река истакле су се активношћу чланова КУД-а „Вук Караџић“ који су редовни учесници у великој манифестацији „Сабор бачијара“ у Стамници, а посебно организовањем нове манифестације „Пантелејски сабор“.

У образложењу оцењивачке комисије за доделу треће награде Месној заједници Кладурово наводи се, поред осталог, одрживост једне од најаутентичнијих манифестација у овом крају коју негује Кладурово, а то је „Жумаријада“.                          

Share.

Comments are closed.

Skip to content