2018-08-30T14:23:16+02:00 30. августа, 2018. 14:23 |

Великоградиштанска Средња школа од сутра носи име „Милоје Васић“

Средња школа у Великом Градишту сутра ће добити ново име – Средња школа “Милоје Васић“, у част славног Градиштанца – археолога, професора Београдског универзитета и члана САНУ. Школски одбор донео је ову одлуку као признање српском научнику, који је у јавности неретко називан и оцем српске археологије. Подсећања ради,  његово најзначајније откриће  везано је за систематско ископавање праисторијског налазишта у Винчи. Иначе, Милоје Васић рођен у Великом Градишту 1869. године, где је завршио основну школу а потом похађао и тадашњу гимназију.

Средња школа у Великом Градишту основана је 1879. године. Налази се на Житном тргу у делу просторне културно-историјске целине старог језгра Великог Градишта. Смештена је у згради бивше Државне гимназије престолонаследника Петра саграђеној наменски и освећеној 1929. године и спада у најлепше грађевине у  граду на Дунаву.

Табла са новим називом Средња школа „Милоје Васић“ биће постављена на улазу у зграду Школе, уз скромну свечаност коју је велики научник заслужио.