2020-08-01T08:46:22+02:00 1. августа, 2020. 08:41 |

Великом стишком песнику у част и сећање

Књижевна заједница Пожаревац, подружница Удружења књижевника Србије заједно са Народном библиотеком ,,Илија М. Петровић Пожаревац и Библиотеком ,,Србољуб Митић“ Мало Црниће ових дана отпочели су припреме за научни скуп на тему „Србољуб Митић, књижевни стваралац и његове творевине“ који ће се одржати у новембру. Следи  штампање зборника радова у част и сећање на великана писане речи.

 


 

Тим поводом посетили смо Књижевну заједницу Пожаревац  и од председнице Славице Јовановић сазнали појединости: 

 С.Јовановић

– Наредне године навршава се шест деценија од објављивања прве књиге Митићевих песама „Велики ружни коњ“, те смо овај догађај желели да обележимо скупом који ће својим научним радовима увеличати представници наших научних и универзитетских центара. Уколико пандемијске околности то буду дозволиле, научни скуп биће одржан 28. новембра 2020. године у просторијама Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ у Пожаревцу. За ову прилику позвани су чланови песникове породице, колеге, сарадници и пријатељи који ће својим прилозима обогатити  скуп, а њихови радови ће бити објављени у зборнику реферата чије објављивање је планирано за почетак 2021. године, истакла је Јовановић. 

Србољуб Митић је један од најзначајнијих и најпознатијих књижевних стваралаца Пожаревца, Браничевског округа и овог дела Србије. Пуну афирмацију стекао је објављивањем своје поезије, а његове књиге штампане су од стране признатих издавача попут: „Матице српске“, „Просвете“, „Нолита“, „Браничева“, „Завода за уџбенике и наставна средства“… Митић је радио као управник библиотеке у Малом Црнићу, уређивао је часопис  ,,Стиг“, био је сарадник бројних књижевних гласила у свом завичају, Србији, некадашњој Југославији и шире. Митић је рођен 11. априла 1932. године  у селу Црљенац крај Малог Црнића а преминуо  28. јул 1993.

 

Када је о зборнику реч, културни радници који својим писаним делом желе да дају допринос сећању на великог песника Стига, своје радове могу послати на:  slavica_jovanovic@live.com или јasovicgolub@gmail.com са назнаком „За зборник радова посвећен Србољубу Митићу“, а путем истог меила могу добити и све додатне техничке информације. 

Влада Винкић