2021-03-05T20:10:46+01:00 7. марта, 2021. 09:07 |

Вељко Марковић осмислио пет пројеката

Средња школа „Младост“ у Петровцу на Млави често је у прилици да се поноси неким својим  талентованим учеником.

Тренутно је то седамнаестогодишњи Вељко Марковић, ученик трећег разреда гимназијског одељења опшег смера који је, уз менторску подршку професора математике Владана Димитријевића осмислио пет пројеката из области програмирања. Реч је о пројектима: „ Рука за шах“, „Листа књига“, „Аутоматско звоно“, „Распоред часова“ и „Периодни систем елемената“ који је тренутно у фази пројектовања. Један од ових пројеката, аутоматско школско звоно, Вељко је  инсталирао у својој школи.

Интересовање за роботику и вештачку интелигенцију  овај млади изумитељ почео је да испољава још у основној школи. Радо сарађује са Научним клубом у Рановцу, а први свој пројекат представио је на манифестацији Ноћ истраживача. Жеља му је да своје знање прошири на Електротехничком факултету у Београду и Факултету техничких наука у Новом Саду.

Да је Средња школа „Младост“ расадник талентованих ученика потврђује и пример Бориса Јевремовића, бившег ђака а сада студента Грађевинског факултета Универзитета у Београда. Са овог факултета је недавно, поводом прославе Дана установе стигло обавештење да је за посебне резултате награђен њихов некадашњи ученик Борис Јевремовић.