2021-11-05T14:20:35+01:00 5. новембра, 2021. 14:20 |

Вежба у Пожаревцу: Реаговање у ванредним ситуацијама

У организацији Министарства  унутрашњих послова,  данас је на 50 локација у Србији, у 24 града и 26 општина, одржана оперативно – тактичка вежба система заштите и спасавања у Републици Србији. Вежба под називом „Систем 2021“ показује реаговање у ванредним ситуацијама. Вежба је први пут изведена у овом формату, учествовало је око 8.000 људи, а приказан је тренутни степен припремљености и синергија свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде.

Циљ вежбе која је одржана у Пожаревцу на две локације, на паркинг простору Стижанке и у школском дворишту ОШ „Краљ Александар Први“ јесте провера спремности свих субјеката, смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама у конкретним акцијама заштите, спасавања и отклањања последица земљотреса.

-Ово је највећа вежба у последњих 30 година у сектору цивилне заштите у Србији, с обзиром на то да широм државе у њој учествује велики број људи. Циљ нам је да кроз деловање у одређеним хипотетичким ситуацијама прикажемо припремљеност служби за одговоре у акцидентима у којима су угрожени људски животи, а које могу настати као последица елементарних непогода на одређеном подручју, истакао је  шеф Одсека за цивилну заштиту и управљање ризицима у Одељењу за ванредне ситуације Пожаревац Братислав Миловановић.

С обзиром на то да је један од фактора ризика за град Пожаревац појава земљотреса, приказано је како би требало да изгледа реакција система цивилне заштите.  Изведене  су четири могуће ситуације. Три су приказане на паркингу Стижанке: рад са опасним материјама,  спашавање повређених лица из возила на које је пало стабло и пуцање главне водоводне цеви, док је у ОШ „Краљ Александар Први“ извршена евакуација ученика.

У вежби су учествовали чланови Штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца, Ватрогасно – спасилачка јединица Пожаревац, Одељење за ванредне ситуације – ВСБ Пожаревац, Оперативни центар Пожаревац и СЈЦЗ за пружање прве помоћи, Полицијска управа Пожаревац, Црвени крст Пожаревац, Дом здравља са Службом хитне медицинске помоћи, Добровољно ватрогасно друштво Пожаревац, ЈКП „Водовод и канализација“ и наставно особље и ученици ОШ „Краљ Александар Први“.

                                                                                                Д.Динић