2021-06-03T10:56:32+02:00 3. јуна, 2021. 10:56 |

Вежба ватрогасно-спасилачких јединица у Хомољским планинама

Управа за спасилачко – ватрогасне јединице и цивилну заштиту организовала је заједнички тренинг у циљу увежбавања и координације рада на претрагама терена и спасавању несталих особа на отвореном терену. Вежбе оваквог типа, рекао је Давор Видовић из Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије Управе за ватрогасно спасилачке јединице,  спроводе се углавном на неприступачним теренима и додао :

-Овде имамо око 40 припадника Сектора којима помажу чланови Планинарског друштва „Горњак“  у реализацији вежбе као и локална самоуправа. Претрага је тражење два нестала лица. У потрази учествује специјалистички тим за спасавање из рушевина, пси и користимо дронове. Вежба се састоји из два сегмента. Први сегмент је проналажење почетне тачке, односно остављеног паркираног возила. После тога је пешачка потрага за несталим планинарима. 

На овој здруженој вежби учествовали су тимови из неколико градова у Србији, Новог Сада, Београда, Крушевца, Ниша, Крагујевца и Бора као и пожаревачка јединица која пружа логистичку подршку.

Акција је одржана на терену Хомољских планина на локацијама врхова Мали и Велики Вукан, Јежевац, Ждрело, на подручју манастира Горњак и насеља Витовница и Орешковица.