На конференцији за медије у пожаревачком Центру за културу представљен је овогодишњи Позоришни фестивал „Виминацијум фест – Митови стари и нови“, који ће се од 16. до 23. јуна по шести пут одржати на простору Археолошког парка Виминацијум. Организатори овог међународног спектакла су Град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк Виминацијум.

Главни организатор Фестивала Предраг Пауновић наглашава да је стратегија Града у последњих неколико година таква да подржава у потпуности све програме и фестивале Центра за културу, па и Виминацијум фест, који је израстао у један регионални лидерски позоришни фестивал.

Селектор и аутор Фестивала Михајло Несторовић обелоданио је програм који ће отпочети у недељу 16. јуна у 21 сат, у Лапидаријуму Народног музеја Пожаревац, где ће бити изведена уводна представа „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“, Српског позоришта у Будимпешти.

Дејан Крстић, Предраг Пауновић и Михајло Несторовић

Фестивал ће званично отпочети 17. јуна у Археолошком парку Виминацијум представом Антигона Словенског народног гледалишта Нова Горица. Рађена је по поетској драми Доминика Смолеа, у режији Луке Марцена. Друге фестивалске вечери наступиће Позориште „Бора Станковић“ из Врања, које ће извести представу „Ништа нећемо заборавити“, у режији Југа Ђорђевића.

Београдско драмско позориште представиће се 19. јуна представом „(Пра) фауст“ у режији Бориса Лијешевића, за коју селектор каже да се гледа у даху, а потом се ћути и размишља дуго. Према његовим речима, Светозар Цветковић, Мирјана Карановић, Озрен Грабарић, Ива Илинчић, као и читав ансамбл представе, предвођени редитељем Лијешевићем, чине ову представу све актуелнијом и блиском нашем данашњем начину и поимању живота.

Четврте вечери студенти глуме Академије умјетности Универзитета у Бања Луци извешће представу „Хекаба“. Ово је испитна представа студената треће године у класи професора Радослава Миленковића, који и потписује режију представе.

Пето фестивалско вече резервисано је за представу „Марлен Дитрих: Пет тачака оптужнице“, Народног позоришта у Сарајеву у режији Хариса Пашовића. Редитељ је успео да без ласкања, хвалоспева, без приступа митоманији, напише овај комад, базирајући га на имагинарном суђењу Марлени. Пашовић зна, да његову Марлен може да одигра само Мирјана Карановић.

Последња представа на Фестивалу биће „Косара и Владимир“, рађена у копродукцији Народне библиотеке Будва и Бео Арт продукције из Београда у режији Бојана Димитријевића.

-Ова представа ће верујем, представљати потпуни заокрет у односу на све што смо могли да видимо, до сада на Виминацијум фесту. Сам формат представе је скуп свих елемената које чине позоришни чин. Међутим, драматуршки и кореографски приступ овој теми нуде нам нешто узбудљивије од пуке корео драме или плесног театра. Убеђен сам да ће ова љубавна прича те начин њене изведбе, савршено комуницирати у јединственом сценском простору, са публиком, наглашава селектор Несторовић.

Стручни жири „Виминацијум феста – Митови стари и нови“ чине  Биљана Кескеновић, првакиња  драме сомборског Народног позоришта, Петар Српчић, директор Местног гледалишта Птуј из Словеније и Бранислав Недић, драматург и управник Крушевачког позоришта. Завршне вечери, у недељу 23. јуна, жири ће доделити награде за најбољег глумца или глумицу Фестивала и најбољу представу. У част победника, Mistik Strings са Мином Глигорић одржаће концерт. У оквиру пратећег програма биће организована изложба „Театроманија“, сјајни портрети филмских и позоришних глумаца, форум на коме ће се водити разговори о позоришту у амбијенту и сваке вечери после представе свираће бенд Baba Kai.

Члан Градског већа Дејан Крстић наглашава да се град Пожаревац налази на високом месту организовања позоришних фестивала, јер како је рекао, учествује у реализацији четири фестивала.

-Град Пожаревац апсолутно стоји иза Виминацијум феста, селектора Фестивала, Центра за културу као организатора програма и трудићемо се да у наредним годинама остане најбољи регионални позоришни фестивал. Жеља позоришних трупа из региона за учешћем на овом Фестивалу је велика. Мислимо да су томе допринеле награде, али и пре свега посећеност фестивала. Одлучили смо да карта ове године има симболичан износ, да не омогућимо само оним љубитељима позоришта да дођу и погледају представе зато што воле позориште, већ и другим људима који ће видети шта значи позориште и видети један спектакуларан фестивал, закључио је Крстић.

Карте по цени од 600 динара биће пуштене у продају од 1. јуна, а могу се купити на билетарници Центра за културу. Све представе почињу у 21 сат, а за посетиоце је обезбеђен бесплатан превоз до Виминацијума. Аутобус ће сваке вечери кретати испред хотела „Дунав“ у 20 сати.

                                                                                    Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content