У београдском Медија центру одржана је прес конференција на којој је представљен овогодишњи Позоришни фестивал „Виминацијум фест – Митови стари и нови“ који ће се од 24. до 30. јуна по други пут одржати на простору Археолошког парка Виминацијум. Организатори овог међународног спектакла су Град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк Виминацијум.

Новинарима се најпре обратио Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа Фестивала, наглашавајући да је град који има четири велике позоришне манифестације, од којих две професионалне и две аматерске, доста средстава уложио у адаптацију и модернизацију не само Центра за културу, већ и обнови појединих културних и историјских објектата и тако им  вратио некадашњи сјај, и то са разлогом:

Б.Спасовић

– Пожаревац има прелепу историју и културолошко наслеђе, али је имао  и драмске ствараоце високог реномена, попут Миливоја Живановића и Живке Матић, те је ово и дуг према љубитељима позоришта кроз одрживост културног наслеђа, сећање на великане глумишта и понуду нечег новог на сцени Србије, а ово је један регионални позоришни фестивал са учесницима из Србије, Словеније, Хрватске, истакао је Спасовић позивајући љубитеље театра да дођу на „Виминацијум фест“,  уживају у представама и увере се да је Пожаревац прелепо место који нуди и бројне друге сродне садржаје.

 

Директр Археолошког парка „Виминацијум“, доктор Миомир Кораћ, је, пожелевши најпре лепо време – јер се Фестивал одржава под ведрим небом, нагласио:

М.Кораћ

– Сам део назива Фестивала „Митови стари и нови“ представља једну оазу из које очекујем да направимо бренд, јер сам сигуран да ће сви који су били укључени у припрему и организацију учинити све да овај Фестивал успе. То је, фигуративно речено,  као када научите добру лекцију пре него што вас професор испита, јер не правимо ми Фестивал само за посетиоце, већ и за своју душу. Спој енергије једног простора, сјајних људи и сјајних представа је добитна комбинација, рекао је, између осталог доктор Кораћ.

 

Директорка центра за културу Пожаревац, Галина Перић, иначе, директорка Фестивала истакла је:

Г. Перић

– „Виминацијум фест – Митови стари и нови“ представља велику афирмацију града, Археолошког парка „Виминацијум“ и Центра за културу Пожаревац јер се ради о културном догађају међународног карактера. Истакла бих да је реализација веома захтевна, али уз помоћ и подршку Града Пожарвца, све се одвија без проблема, док сам  јако поносна на запослене у Центру за културу чији се уигран и професионални тим који залаже да све протекне на највишем нивоу.

 

Предраг Пауновић, главни организатор Фестивала, обелоданио је програм који ће отпочети у понедељак 24. јуна на простоу Лимеса концертом доајена глумишта Радета Шербеџије и бенда „Западни колодвор“.

П. Пауновић

Сутрадан,  на простору Домуса на програму је Еурипидов комад „Bakhe” у режији Ленке Удовички који заједички изводе “Ulyssis teatar” са Бриона и „Загребачко казалиште младих“.  Наредне вечери, у истом простору је „Sonet 66“ Виљема Шекспира који редитељски потписује Кокан Младеновић. Представу изводе чланови „Државног мађарског театра“ који долази из Темишвара, у коме је његово седиште. Српско народно позориште у Новом Саду представиће се на Лимесу у четвртак 27.јуна захтевним текстом нобеловца Иве Андрића „На Дрини ћуприја“, који је адаптирао и за сцену поставио Кокан Младеновић. Драма „Slovenskog narodnog gledališča“ из Љубљане гостује у петак 28.јуна, а њени глумци ће се фестивалској публици представити комадом „Девојчица са жицама“ у режији Марјана Нећака.  Последња представа у такмичарском делу је „M.I.R.A.“ „Битеф театра“ у Београду а режирао ју је Андраш Урбан. Предства у част награшених биће одиграна у Лимесу на дан проглашења победника. У питању је Еурипидов текст „Жене из Троје“ који заједнички изводе Народно позориште Приштина и Позориште „Зоран Радмиловић“ Зајечар. Режија Небојша Брадић.

Све представе почињу у 21,00 сат, а за посетиоце је обезбеђен превоз из Пожаревца ка Виминацијуму.

Стручни жири „Виминацијум феста – Митови стари и нови“ чине Дејан Мијач, редитељ, Миодраг Табачки, сценограф и професор ФДУ и Саша Торлаковић, драмски уметник, који ће завршне вечери доделити „Златну фибулу“ најбољем глумцу или глумици Фестивала и “Viminacium Maximus” најбољој представи „Виминацијум феста“.

Текст и фото:Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content