2018-09-05T10:34:58+02:00 5. септембра, 2018. 10:32 |

„Виминациум Фест“: Синоћ „Kralj Rikard III“ вечерас „Феничанке“

Представом „Kralj Rikard III“ Градског драмском казалиште „Gavella“ у Загребу, синоћ је отпочео такмичарски део првог Позоришног фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“.

Госте Фестивала поздравио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић:

Б.Спасовић

– Посебно задовољство као једног од домаћина града ми је што ћу, заједно са својим суграђанима, бити у прилици да уживам у глумачким бравурама уметника из Загреба, сарајева, Бања Луке, Новог Сада и наше престонице, Београда. Биће ово наш Фестивал пријатељства и међусобног поштовања. Доказ за то је и чињеница да језици којим говоримо, иако различитог имена, ипак доносе лепоту разумевања а то је вредност којој се требамо радовати, истакао је Спасовић и отворио Фестивал.

Стручни жири Фестивала

По оконачој представи уметника из Загреба, жири публике, кога чине Вера Зарић Митровић, директорка Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, Валентино Ољача, професор енглеског језика и глумац аматер и Драган Радовановић, члан Градског већа Пожаревца, донео је Одлуку да за глумца вечери прогласи Озрена Грабарића који је тумачио насловну улогу у сјајном комаду који је режирао Александар Поповски. Према пропозицијама, стручни жири Фестивала у коме су Дејан Мијач, редитељ, Мирослав Табачки, професор ФДУ , сценограф и костимограф  и Саша Торлаковић, драмски уметник последњег дана Фестивала, 9. Септембра,  прогласиће најбољег глумца и најбољу представу и доделити награде. Реч је о „Златној фибули“ – статуети и дипломи најбољем глумцу и „Viminacium maximus“ –  награди за најбољу представу Фестивала, која укључује новчану награду од 200.000 динара и диплому.

Глумац вечери       Озрен Грабарић

Вечерас у 20,00 часова пред публиком и оба жирија наћи ће се Ансамбл Народног позоришта Сарајево  представом „ФЕНИЧАНКЕ“ у поставци Озрена Прохића.

Подсећања ради, због временских (не)прилика, све представе Фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“ одржаће се у Великој сали Центра за културу Пожаревац, док се бесплатне улазнице могу подићи сваког дана на билетарници ове културне институције. Организатори  Позоришног фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“ су Град Пожаревац,  Центар за културу  Пожаревац и  Археолошки парк „Виминацијум“.

В.Винкић