2018-04-07T12:50:18+02:00 7. априла, 2018. 12:50 |

ВИОЛЕТА МАРКОВИЋ: Лепота осликавања

               Слика говори више од хиљаду речи. Колико је речи потребно да се верно опише уметничко дело осликано као ускршње јаје? Пошто их нема довољно, или нема правих, слике говоре.

            Фарбање ускршњих јаја, поред симболике коју носи, поред традиције коју изражава, пружа и могућност креативног уметничког стварања. Могућност коју не треба пропустити, каже Виолета Марковић, кустос у Галерији „Милене Павловић Барили“, члан УЛИС-а „Милена Павловић Барили“, сликар и калиграф која иза себе има осам самосталних и педесет колективних изложби.

-Мотиви могу бити различити. Ја најчешће користим религијске мотиве, али и флоралне и геометријске орнаменте за украшавање. Може се сликати на свим врстама јаја од природних, као што су кокошије, гушчије, нојево, до оних од различитих материјала: дрвета, керамике, стакла и сл.

Приликом украшавања јаја дозвољене су све технике, каже Виолета Марковић. Свака од техника изискује много стрпљења, концентрације и времена. Шарање воском, лепљење листића, фарбање, су неке од старих добро познатих техника али се могу користити и све нове уметничке технике и форме. За њу је, осим знања, вештине и стрпљења у осликавању ускршњих јаја, важна и инспирација:

Гледајући кроз уметност и стваралаштво, осликавање ускршњих јаја представља изузетно инспиративну област. Многи уметници уживају у том изазову и прилици да својом креативношћу дају допринос овом великом хришћанском празнику. Заиста нема ограничења у украшавању и изради ускршњих јаја. Како ће се неко исказати у овој области зависи само од његове креативност и уметничке визије.