2021-06-23T11:40:53+02:00 23. јуна, 2021. 08:30 |

Виртуелна презентација римског наслеђа на Балкану

Вечерас ће у Археолошком парку  Виминацијум од 19,00 часова бити одржана виртелна презентација пројекта „Римско наслеђе на Балкану“. Реч је о пројекту који је подржао WBF – Фонд западног Балкана  са циљем да се оформи виртуелна презентација римских споменика културе у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Албанији, показујући да је цело подручје имало заједничко културно наслеђе. Римска вила и терме на Илиџи код Сарајева, римски војни логор и град Виминацијум код Пожаревца насеље Муниципиум код Пљеваља, у Црној Гори и амфитеатар Драч у Албанији представљени су кроз виртуелну причу у оквиру апликације која је доступна на мрежи и инсталирана у локалним музејима, близу изабрана археолошка налазишта. Корисницима Интернета и посетиоцима музеја омогућиће виртуалну шетњу Балканом у римском периоду и учење о споменицима сачуваним само у фрагментима.

У другој верзији апликација корисници могу се виртуелно посетити  Butrint, Doclea, Mogorjelo и Lederata из приповедања богиње Минерве и других историјских ликова много тога научити о животу у тим местима током Римског царства. Након што виде све приче и тачно одговоре на питања из квиза, могу ступити у интеракцију са одабраним експонатима који су пронађени на локацијама и дигитализовани фотограметријом.

Тим пројекта

На пројекту „Римско наслеђе на Балкану“ радио је тим кога чине археолози Лида Мирај, Аднан Бусулаџић, Немања Радуновић, Младен Јовичић и Немања Мрђић, архитекта Емилија Николић, историчар уметности Јелена Анђелковић Грашар, консултант за локацију Дражен Карадаглић, сценарио Фатмир Алиспахић, дизајн музике и звука Аднан Мушановић, графички дизајн Мирсад Феста, Селма Ризвић, глумица Селма Алиспахић, костимографија Адиса Ватреш Селимовић, Моника Моћевић, шминка Наида Ђекић, камера Бојан Мијатовић, програмирање Ивона Ивковић Кихић, техничка подршка Жељко Јовановић, продуцент и координатор пројекта Селма Ризвић

Партнери у Пројекту су Удружење за дигитализацију и информатизацију култруне баштине „DIGI.BA“, Удружење за промоцију италијанске културе у Босни и Херцеговини „Данте Алегијери“, „UET CENTRE“ Албанија, Археолошки институт Београд, Србија и „NVU Montenegry“ Црна Гора.

Окупљање гостију и учесника као и упознавање са дигиталним презентацијама на Виминацијуму је у 18,00 а почетак у 19,00 сати.

Влада Винкић