2020-05-19T21:10:54+02:00 19. маја, 2020. 18:30 |

Виртуелни Сајам професионалне оријентације

ОСНОВНА ШКОЛА „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

За пожаревачке ученике осмог разреда основних школа, 9. Сајам професионалне оријентације, у организацији основних школа „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Караџић“ ове године одржава се виртуелно.

Захваљујући промотивном филму који се већ неко време емитује на друштвеним мрежама, млади се могу информисати, али и определити за свој будући позив.

 


Ивана Јоксимовић

Према речима директорке ОШ „Доситеј Обрадовић“ Иване Јоксимовић, овим путем се на једном месту јавности представљају све средње школе Пожаревца.

-На овај начин будући средњошколци сазнаће детаљне информације о Пожаревачкој гимназији, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“, Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“, Економско-трговинској, Политехничкој и Медицинској школи, као и о костолачкој Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“. Упознаће се са образовним профилима које школе имају у понуди за 2020/2021. школску годину, са бројем одељења које уписују, начином уписа и осталим информацијама везаним за образовну установу чији ђаци желе да постану.

Приликом одабира жељене школе, млади морају да ускладе своја интересовања, способности, особине личности, здравствене могућности, као и школски успех и остварене резултате на завршном испиту. Увек морају да имају у виду алтернативно занимање или профил, јер поред прве, постоји и друга жеља,  истакла је Јоксимовић. 

 

Завршни испит 17, 18. и 19. јуна

Наставна година за ученике осмог разреда основних школа завршава се у петак, 5. јуна. Пробни завршни испит из математике заказан је за уторак, 2. јун и полагаће се у два термина – прва група од 8 до 10 часова и друга група од 11 до 13 сати. 

Тестове из српског језика и комбиновани тест, ученици ће моћи да решавају код куће.

Од среде, 3. јуна, до понедељка, 15. јуна, школа организује припрему за полагање завршног испита, који ће се одржати 17, 18. и 19. јуна.

 

НАСТАВА НА ДАЉИНУ 

           Живот у ванредним условима односно условима епидемије изазване коронавирусом донео је читавом свету многе непознанице. Пошто су школе престале са радом, просветни радници и ученици нашли су се пред великим изазовом. Као одговор на питање како успешно завршити ову школску ову годину била је настава на даљину.

Учитeљица ОШ „Доситеј Обрадовић“ Ана Ивановић, која учествује у РТС часовима наставе на даљину, напомиње да су просветни радници за веома кратко време успели да обнове постојеће и развију нове информатичке компетенције.

-Наша присутност и подршка деци на апликацијама и интернет платформама је стална. Више него икада, стављени су на испит темељи функционалности школског система. Сматрам да су нас колегијалност, преданост, тимски рад и пре свега љубав према деци и овом позиву довели до успешно спроведене мисије. Наш циљ је био јасан – да деци пружимо сажета, обликована и квалитетна знања, а изнад свега да им пружимо неопходну подршку и мотивацију, како бисмо заједничким снагама испунили овај задатак. Изазов је у ванредним условима прилагодизи наставу, без директног контакта са ђацима. Поносна сам што сам део наставног кадра Основне школе „Доситеј Обрадовић“ који је доказао професионалност и доследност. Ђаци су и у овим неочекиваним условима, марљиво учили свакога дана. Уз њихову истрајност, енергију и жељу да све ово пребродимо, одлучно смо се суочили са изазовима, који су ненадано стављени испред нас. Част ми је што сам део тима који је оформило Министарство просвете у циљу снимања РТС часова. За мене лично, ово представља вредно и трајно искуство које ме уздиже на професионалном плану, истакла је учитељица Ивановић. 

На снимању РТС часова учествовала је и учитељица Андријана Радуљевић. Њено прво виртуелно предавање српског језика (трећи разред) одржано је у петак, 15. маја.

У припреми су још два часа српског језика и један час музичке културе (трећи разред) који ће се емитовати до 29. маја, по већ утврђеном распореду.

-Искуство је корисно и лепо, без обзира што изискује велике напоре, јер су рокови кратки, а комплетно снимање и припрема материјала је у рукама учитеља. Он је педагог, глумац, режисер, сниматељ, монтажер. Целокупан доживљај часа се постиже коришћењем компјутерских програма и довитљивошћу учитеља. Најтеже је надокнадити одсуство ученика, јер су они најважнији актери часа, каже учитељица Андријана Радуљевић и додаје да је потребно много храбрости, рада и стрпљења, како би се неко упустио у овакав пројекат. Наравно, ни овога пута нису изостали подршка и пријатељска помоћ колега.

М. П.