2018-11-16T22:12:58+01:00 16. новембра, 2018. 22:12 |

Више комадног угља са Дробилане

МОДЕРНИЗАЦИЈА СИСТЕМА НА ПК „ДРМНО“

На дробилани Копа „Дрмно“ завршени су пројекти модернизације система за издвајање и утовар комадног угља и формиран јединствен управљачко – командни диспечерски центар. Први резултати након реконструкције показују да је постројење за издвајање комадног угља поуздано и ефикасно и да је проценат издвајања дуплиран.

          – Уложена су значајна средства и велики труд запослених да би се у кратким роковима реализовали пројекти за повећање количине издвојеног угља на постројењу, каже Славко Слипчевић, руководилац Дробилане. – У погону за издвајање комадног угља и његов утовар, урађена су и монтирана три нова сита, јер је постојећа опрема, која је давно произведена у погонима фабрике „14. октобар“ из Крушевца, дотрајала. На тржишту није било резервних делова, а опрема је била толико похабана да смо имали проблема са одржавањем. Због важности и значаја комадног угља, који испоручујемо купцима, одлучили смо да урадимо реконструкцију.

Добро планирање

            У згради Диспечерског центра остављен је простор за његову даљу надоградњу. Реч је о системима за управљање хомогенизацијом угља и трећом депонијском линијом, која је планирана да се гради за потребе новог термокапацитета у Дрмну.

             Нова сита су постављена у оквиру постојећих габарита постројења, а проценат издвајања је, ипак повећан. До сада се, иначе на дробилани издвајало до 3,5 одсто комадног угља у односу на дневни ископ.

Славко Слипчевић

              – Уз добру, квалитетну и континуирану производњу, довољан број камиона за транспорт угља и добру координацију са службом за продају, мислим да без проблема можемо свим купциама да испоручимо комадни угаљ пре зиме, каже Слипчевић.

               Према његовим речима, формиран је јединствени командно-диспечерски центар у приземљу Управне зграде. Он је подсетио да се са постројењима дробилане до сада управљало са два места. Такав начин управљања имао је своје недостатке који су се највише манифестовали у координацији рада. Изградњом командно – диспечерског центра отклоњени су досадашњи проблеми. Сада се из једног центра управља расподелним и компезационим бункером, постројењима за дробљење угља и везним системом којим се угаљ са дробилане транспортује за термоенергетске капацитете.