Закључно са 13. јуном на подручју Града Пожаревца укупно је вакцинисано првом дозом неке од расположивих вакцина 47.830 особа.

Према званичној статистици са последњег пописа становништва, Пожаревац има укупно 75.334 грађанина, тако да је имунизацијом обухваћено више од половине становништва. Другу дозу вакцине примиле су до сада, према подацима које нам је саопштила директорка Дома здравља др Снежана Стојковић,  28.073 особе. Близу десетак хиљада грађана је на вакцинацију дошло без заказивања преко портала е Управа. Било је и доста држављана Србије из овог краја који живе у иностранству, али су допутовали у Пожаревац да се вакцинишу, каже др Снежана Стојковић и коментарише:

-Ове бројке показују да је одзив грађана био изузетно добар и да смо имали велики обухват имунизацијом. Пожаревац је по броју вакцинисаног становништва у врху српских градова. Између осталог и зато што је Дом здравља одлично спроводио вакцинацију и при томе није било застоја нити компликација. Добром одзиву доста је помогла и медијска промоција имунизације којом смо указивали на њен значај. Важно је да имамо и приличан број младих од 16 до 30 година међу вакцинисанима. У почетку су се ретко јављали, али је у последње време њихов одзив значајно повећан.

 Зелена зона

Рад служби Дома здравља је самим олакшањем епидемиолошке ситуације појачан, јер се смањио број особља ангажованих у ковид амбулантама. Сада, по речима др Стојковић, раде скоро пуним капацитетом, заказују се прегледи, а примају се и пацијенти чији долазак није унапред заказан. Почели су и  превентивни и периодични прегледи, тренутно се раде запосленима у Огранку „ТЕ-КО Костолац“, према уговору. 

У Дому здравља Пожаревац, наглашава директорка, током целе ситуације са короном није било много обољевања здравствених радника, сем неколико на самом почетку:

-То можемо да захвалимо дисциплини наших запослених у службама, али и Граду Пожаревцу који је обезбеђивао дезинфекцију просторија  током читавог периода. Град је финансирао и рад лекара и медицинских техничара ангажованих у току епидемије.

МАЊИ БРОЈ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

Последњих неколико дана бележи се пад броја пацијената који су оболели од ковида. У недељу, 13. јуна било их је 19 и нико није упућен у болницу, каже др Стојковић и додаје:

-То не памтимо, а претходног дана, у суботу је само троје било упућено у болницу, што указује да се број пацијената смањује. Иначе, током претходне недеље било је између 20 и 70 прегледа дневно у ковид амбулантама, а од тога највише до 5 пацијената који су слати у болницу. Генерално се број заражених смањује и побољшава се епидемиолошка ситуација. Клиничка слика оболелих није толико тешка, много је лакша него раније. Пацијенти који се шаљу у болницу имају средње тешку слику што нам је свима олакшање.

Директорка Дома здравља очекује да се до краја јуна укине ванредна ситуација управо из ових разлога. Одлуку о томе доноси Кризни штаб Града. 

-Ми очекује да се током лета настави смањење броја заражених, али треба бити опрезан у јесен, између осталог и због индијског соја вируса кога има у Европи. За тај неки пик, који ће вероватно бити блажи, морамо бити приправни.

Дом здравља Пожаревац, иначе, не ради комерцијално ПЦР тестирање, већ Завод за јавно здравље.  Тестирање у Дому здравља спроводимо уколико постоји сумња на корона вирус. Тест на антитела се такође ради по упуту изабраног лекара, а у комерцијалне сврхе то такође ради ЗЗЈЗ Пожаревац.

                                                                                                    Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content